Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Skapa rejäl tillväxt i Västerås

Tillväxt är basen för välstånd. Skall Västerås vara en stad där medborgarna har bra jobb och en väl fungerande välfärd, krävs det en god och hållbar tillväxt. Tillväxt skapas genom att de företag vi har i staden kontinuerligt utvecklas och att nya företag både startas här och flyttar hit.

Hur skall vi lyckas med det? Förutsättningarna finns. Vi har redan några av de absolut världsledande företagen inom energi, automation, miljö och infrastruktur, såsom ABB, Bombardier, Westinghouse, och många fler, också i våra grannkommuner. Vi har en teknisk expertis i världsklass. Vilka andra städer i Sverige har sådana förutsättningar både för tillväxt i företagen och avknoppningar? På det senare finns det redan många exempel.

Ett annat område är logistik, grossistverksamhet och handel. Västerås har ett mycket bra geografiskt läge för att vara ett centrum för varuhantering för hela Mälardalen. Redan nu har Ica en stor verksamhet. Dessutom har vi alla möjligheter att bli Mälardalens ”Ullared”, genom utbyggnaden på Erikslund.

Vi borde kunna bli Sveriges tillväxtkommun nummer ett, vad gäller både näringsliv och kommuninvånare. Det skulle bland annat kräva åtminstone 200 nya företag per år mot dagens cirka 100, samt tillväxt hos företagen som redan finns.

Hur skall kommunen satsa? Vi skall vara medvetna om att vi lever i en global värld med en stenhård konkurens både om företagsetableringar och marknadsandelar. För att lyckas måste man jobba inom alla områden som kommunen kan påverka, här kommer några centrala.

Västerås står på 57:e plats i Svenskt Näringslivs kommunranking. Det är för dåligt, och av rankingen får vi tips om viktiga förbättringsområden. Bland annat är företagarnas samlade omdöme av företagsklimatet mycket otillfredsställande. Här gäller kommunikation med företagarna och att kommunikationen leder till konkreta resultat.

Det hävdas att Västerås som gammal bruksort, inte har tillräcklig entreprenörsanda i vårt sätt att tänka jämfört med till exempel Gnosjö. Kulturförändringar tar tyvärr tid. Vi måste utbilda i entreprenörskap redan från grundskolan och utnyttja entreprenörer i undervisningen. Vi måste också påverka staten så att ekonomisk stöd i större omfattning kan gå till uppfinnare och icke enbart till forskare. Kommunen borde kunna hjälpa småföretag med till exempel patentkostnader, etcetera.

Skol- och högskoleverksamhet är central för tillväxt. För grund- och gymnasieskolorna krävs en rejäl förbättring. Högskolan måste också förstärkas på teknikområden som energi, infrastruktur, automation och miljö för att vara en naturlig samarbetspartner till existerande och nya företag. Det kan kompletteras med ett nätverk mellan Högskolan, KTH, Science Park och olika myndigheter.

Det måste vara lätt att ta sig mellan Västerås och omvärlden, både för människor och varor. Utbyggnaden av slussen vid Södertälje är bra, flygfältet behövs på sikt, vägarna måste vi fortsätta att förbättra. Vi måste kunna åka tåg mellan Västerås och Stockholm på 20 minuter, tekniken finns. Klarar vi det senare kommer företagen att strömhoppa till Västerås.

Vi skall satsa på en miljöstadsdel i Västerås, där senaste teknik skall användas. Denna teknik kommer från såväl de etableradeföretagen som nystartade innovativa företag. Globala utvecklingsprojekt inom ramen för EU bör också ingå i denna satsning.

Vi måste åka ut i världen och ragga företag till Västerås. Vi måste åka till de expanderande ekonomierna, och marknadsföra Västerås som det bästa alternativet för det europeiska huvudkontoret.

Kommunen måste vara välskött vad gäller ekonomi, låga avgifter, god välfärd, bostäder etcetera. Det klarar vi enbart med tillväxt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel