Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Skattemedel ska inte slösas på investeringsbidrag

Gabriel Wikström (S) hävdar att ett investeringsbidrag till hyresrätter kommer att öka byggandet. Åtgärden ska samtidigt hindra en segregation av boendet.

Ett bidrag fanns fram till 2006. Trots detta byggdes få hyresrätter i Västerås. De sista åren påbörjades tolv hyresrätter.

Under 2008 påbörjades över 60 lägenheter och 2009 var det 149. Erfarenheten är att bidrag till byggare har ringa effekt på hyresnivån. Rensat från ökningar av el och värme är hyresnivån i nyproduktion idag inte mycket högre än då bidrag lämnades.

Det viktiga är att pressa kostnaderna i alla led. Mimer har kunnat göra så via olika avtalsupplägg och tack vare att man haft eget kapital som erhölls vid försäljningar av fastigheter till hyresgästerna.

Bygg Vesta, som nu påbörjat 78 hyres-rätter på Lillåudden, har ett koncept där de kontrollerar hela processen, från projektering till förvaltning. De räknar med att kunna bygga energisnålt utan att ta högre hyror än Mimer och ändå ha god avkastning. Det är möjligt att pressa byggkostnaderna, utan att ge skattemedel i subventioner. Om fler förvaltare gör som Mimer och Bygg Vesta tvingas byggindustrin anpassa sig och bygga billigare.

Västerås är en integrerad stad. I alla områden bor det – i varierande grad – människor med olika förutsättningar och olika bakgrund. Västeråsalliansens politik är att öka integrationen genom framsynt stadsplanering och en mångfald i byggandet samt att blanda upplåtelseformer på kvartersnivå. Huvudsyftet med Mimers erbjudande var att få hyresgästerna i de områden där hyresrätter dominerade att bilda bostadsrättsföreningar så att mångfalden i upplåtelseformer ökade.

Tyvärr var merparten hyresgäster i cent-rum som valde att köpa sina hus. Fortfarande är bostäderna i centrala Västerås till en tredjedel hyresrätter. Det finns alltså hyresrätter att få. Problemet är att lägen-heterna sällan blir lediga.

Innanför Cityringen äger Västerås stad en liten del byggbar mark. Staden kan inte styra upplåtelseform för nya hus i centrum.

Det finns tomter i andra stadsdelar där staden vid markupplåtelse kan villkora att hyresrätter ska byggas. Så sker och tomterna upplåts förmånligt med tomträtt. Många efterfrågar bostadsrätter, varför sådana också måste få byggas. Det ger mångfald och integration. Alla kan då, oavsett bakgrund och förutsättningar bo i alla områden.

Investeringsbidrag ger därför i sig inte en bättre integration på bostadsmarknaden. Det viktiga är att staden planeras utifrån mångfaldsperspektivet, något som Alliansen gör i Västerås.

Erfarenheten visar att bidrag har liten påverkan på hyresnivån. Skattepengarna bör därför användas till mer angelägna saker, såsom utbildning och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel