Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Sommarjobb löser inte arbetslösheten

Folkpartiet har deltagit i ett antal debatter inför valet om viktiga frågor som integration, trygghet men också om våra viktigaste frågor: skolans resultat och hur vi bryter utanförskapet, exempelvis ungdomsarbetslös-heten. Våra motståndare, Socialdemokraterna, har försökt ge en bild av att vi inte prioriterar frågan.

Sedan 2007 har vi Jobbcentrum som direkt ska stötta och vägleda vuxna och unga som har försörjningsstöd. Målet är snabbaste väg till utbildning och arbete och resultaten är goda. Vi vill fortsätta utveckla Jobbcentrum men förhindra inlåsningseffekter. Vår utgångspunkt är inte som Socialdemokraternas att mer pengar löser ungdomsarbetslösheten.

Basen är att människor arbetar och betalar skatt och att det finns arbetsgivare som vill anställa. Vårt uppdrag är att erbjuda en grundskola med kvalitet och fokus på kunskap, att förebygga snälla-G-betyg så att inte ungdomar som formellt är behöriga till gymnasiet senare hoppar av, ut i arbetsmarknadsprogram.

Vi är inte nöjda med gymnasieskolans kvalitet och har lagt ned två program och nystartar hösten 2011 en spetsutbildning i matematik och ett nytt handelsprogram. Arbetslivet måste in mer i skolan och det gäller både lärlingsutbildningarnas planering men också de studieförberedande. I vår gymnasieskola tvingar vi inte alla elever att bli högskole-behöriga, ytterligare en faktor som slår ut många elever i arbetslöshet. Folkpartiet vill inte gå tillbaka till det socialdemokratiska styret när betygen från grundskolan inte spelade någon roll vid gymnasieintagningen och när fokus låg på allt annat än kvalitet och resultatuppföljning.

Ungdomsarbetslösheten är ett bekymmer, men vi har en beredskap i form av vuxen-utbildning, yrkesutbildningar och arbetsmarknadspolitiska insatser som kan erbjudas arbetssökande. Det viktiga är att i målgruppen 18-24 år, som är inskrivna som arbets-sökande, går i princip alla 18–19-åringar kvar i gymnasieskolan. Resterande kanske arbetar på deltid, läser del- eller heltid inom vuxenutbildningen eller deltar i en sysselsättningsinsats. Det är en mindre andel som vi inte riktigt vet vad de gör och där har vi en skyldighet att arbeta uppsökande och erbjuda någon utbildning eller liknande när det gäller ungdomar under 20 år.

Denna nyanserade bild är viktig i debatten. Det sitter alltså inte 1 600–1 800 18–24-åringar hemma och inte gör något. Folkpartiet kommer att fortsätta prioritera att förebygga ungdomsarbetslösheten och en fortsatt breddning av yrkesutbildningarna. Utbilning är det viktigaste instrumentet i vårt uppdrag med kompetensförsörjningen till arbetslivet men också att underlätta för arbetssökande att ta nästa steg till ett arbete och en egen försörjning.

Detta kräver prioriteringar och Folkpartiet har medverkat till att vi har en beredskap utan att behöva ta till skattehöjningar som medel.

Till skillnad från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tror vi inte att politiker kan ”skapa jobb” eller ”ge alla jobb” som oppositionsföreträdarna Lars Eriksson (S) och Per Lithammer (V) uttryckte det vid en debatt nyligen. Inte heller löser vi frågan med mer statsbidrag eller fler sommarjobb. Däremot med en bra skola och en gymnasieskola som inte slår ut ungdomarna.

En större samverkan med näringslivet och att det finns arbetsgivare som vill anställa är nyckeln till att lyckas bryta utanförskapet för många och vi vill fortsätta föra den politiken även efter valdagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel