Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Stadsläkare behövs i Västerås

Det behövs en stadsläkare i Västerås med särskilt ansvar för vården av äldre och multisjuka patienter. Frågan bör aktualiseras nu.

Från årsskiftet tar Västerås stad över sjukvården vid särskilda boenden och anställer sjukvårdspersonal för det. Men det finns ett olyckligt undantag. Enligt hälso- och sjukvårdslagen får staden inte syssla med ”sådan hälso- och sjukvård som meddelas avläkare”.

Glädjande nog har regeringen insett att lagen måste ändras och som första åtgärd gett Socialstyrelsen 50 miljoner kronor för ett utvecklingsarbete med tanke på lagändring. Vi föreslår att Landstinget Västmanland och Västerås stad gemensamt ansöker om att få delta i detta utvecklingsarbete.

En viktig uppgift för stadsläkaren bör vara att hindra onödiga akutbesök, onödiga inläggningar och onödigt långa vårdtider vid lasarettet beroende på otillräcklig medverkan av läkare i vården av äldre multisjuka patienter utanför lasarettet.

Sådana patienter måste garanteras en namngiven läkare med ansvar för deras öppenvård. Om det brister i läkarkontinuiteten får stadsläkaren eventuellt själv gå in som patientens namngivne läkare.

Stadsläkaren bör se till att kontakterna mellan läkarna på lasarettet och läkarna utanför lasarettet fungerar efter goda rutiner. Dessa åtgärder kan förbättra tillgången på vårdplatser vid lasarettet och lätta trycket på akutmottagningen.

Gruppen multisjuka äldre beräknas till 3-4 procent av personer över 75 år. Den definieras som patienter med minst tre diagnoser och som vårdats inneliggande på sjukhus minst tre gånger under senaste året. Dessa patienter har ofta en skör livssituation som förändras snabbt med ofta återkommande omprövning av vårdinsatser.

Vi tänker oss vidare att stadsläkaren får ansvar för det förebyggande hälsoarbetet bland äldre, gärna kopplat till forskningsprojekt. Han/hon skall vara en slags mot-svarighet till skolöverläkaren bland de yngre. Stadsläkarens specialitet bör vara allmänmedicin, invärtesmedicin eller geriatrik.

Vi föreslår att Landstinget Västmanland och Västerås stad snarast kontaktar Socialstyrelsen för diskussion om utvecklings-arbete med hjälp av de pengar som regeringen anslagit.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel