Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Stärkta insatser mot missbruk bland ungdomar

En färsk rapport från Centralförbundet för alkohol – och narkotikaupplysning, CAN, om alkoholkonsumtion bland elever i årskurs 9 är värd att uppmärksamma.

Under en tioårsperiod har bland pojkar den genomsnittliga totala alkoholkonsumtionen mer än halverats och andelen som dricker sig berusade minst en gång i månaden har nästan halverats.

Utvecklingen bland flickor är också gynnsam om än inte i samma grad. Hos båda könen minskar rökningen, medan andelen som använt narkotika fortfarande är oroväckande hög siffror (9 procent bland pojkar och 7 procent bland flickor).

Även om den övergripande tendensen är positiv finns ungdomsmiljöer med stora alkohol- och drogproblem. Langningen till ungdom ökar och beroendeenheter, särskilt Maria ungdom i Stockholm, noterar ökad tillströmning. Fler ungdomar söker sig till landstingets beroendeenhet i Västerås för narkotikaproblem. Nätdroger är ett uppseglande elände.

Västerås stad, landstinget och polisen stärker sina insatser mot missbruk bland ungdomen. Polisen har intensifierat arbetet mot ungdomsfylleri med minskad våldsbrottslighet som följd. Arbetet enligt Kronobergsmodellen har varit framgångsrik. Denna innebär att polisen häller ut eller beslagtar alkohol som påträffas hos ung-domar, skriver anmälan och kontaktar föräldrarna. Narkotikapolisen gör mycket värdefulla insatser.

Landstinget satsar på att bygga upp ett nytt beroendecentrum. Västerås stad och landstinget driver sedan drygt ett år i samarbete Mini-Maria dit resurser samlas för missbrukande ungdomar. Västerås stad satsar på fältassistenter som rör sig där ungdomarna är och som kan fånga upp problem innan de vuxit sig stora. Föreningslivets insatser är ovärderliga och måste stödjas.

Det finns knappast någon så viktig samhällsuppgift som att på ett klokt sätt hantera problem i en uppväxande generation. Oändligt mycket lidande och stora samhällskostnader kan sparas. Våra ambitioner när det gäller ungdom och missbruk måste fortsatt vara mycket höga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel