Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Studenter som arbetar extra ska inte straffas

Ett väl utbyggt offentligt studiestöd är ett väsentligt inslag i en ambitiös utbildningspolitik. Det är en fråga om att ge alla människor, oavsett social och ekonomisk bakgrund, likvärdiga chanser att genom egen ansträngning förverkliga sina ambitioner. Men det handlar också om att Sverige inte har råd att ha en situation där människor låter bli att satsa på högre utbildning av ekonomiska skäl.

Folkpartiet liberalernas och regeringens studie-medelsreform förbättrar studenternas ekonomiska situation. Det första steget utgjordes av en höjning av studiemedlen från den 1 januari i år.

Från den 1 januari 2011 höjs dessutom fribeloppet för studenter med cirka 30 000 kronor. Fribeloppet anger nivån på de inkomster som en student kan ha utan att studiemedlen trappas ned. Regeringens förslag innebär att fribeloppet beräknas höjas från dagens 107 000 kronor till cirka 136 400 kronor per kalenderår för en heltidsstudent.

I praktiken betyder det att en student skulle kunna tjäna cirka 23 500 kronor per månad under två sommarmånader och dessutom jobba en del helger med en lön på upp till 8 900 kronor per månad utan att det minskar studiemedlen. Det innebär att de allra flesta studenter med normala extrainkomster täcks in av förändringen.

Folkpartiet vill dock gå ett steg längre och har nyligen beslutat att driva ett avskaffande av fribeloppet helt och hållet. Det är en viktig princip att det ska löna sig att arbeta också för studenter. Och en tydlig signal att studenter som tar större ansvar för sin ekonomi och försörjning inte ska straffas.

Det är en självklarhet att det ska finnas en grundläggande studiemedelsnivå, en nödvändigt för att garantera alla möjligheten att studera. Samtidigt måste möjlig-heterna bli större att kunna finansiera sin studietid själv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel