Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Utmaningen att få unga i arbete kvarstår

Folkpartiet och Västeråsalliansen har de senaste åren bedrivit ett aktivt förebyggande arbete för att dels reformera skolan men också anpassa gymnasieskolan för att öka kvaliteten i utbildningarna, erbjuda yrkes- och lärlingsutbildningar och arbeta förebyggande. Fler ungdomar ska lämna gymnasieskolan med goda förutsättningar att gå vidare till studier eller ett arbete.

Ungdomsarbetslösheten har varit i fokus sedan vi tillrädde, initialt med starten av Jobbcentrum som skulle erbjuda västeråsare oavsett ålder stöd och vägledning för att minska behovet av försörjningsstöd. Detta arbete behöver utvecklas. Andelen ungdomar har varit hög av demografiska skäl och successivt har vi ökat resurserna för att kunna erbjuda ungdomar stöd för att komma vidare i egen försörjning. Vi vill förebygga inlåsningseffekter och avvisar generella insatser som inte har som mål att leda individen ett steg närmare studier eller ett arbete. Socialdemokraterna försöker ge en bild av att vi inte prioriterar arbetet med att förebygga arbetslösheten.

Faktum är att det aldrig satsats så mycket kommunala resurser till vuxenutbildning eller kommunala arbetsmarknadsinsatser, totalt drygt 180 miljoner kronor under vår ledning. Drygt hälften av arbetsmarknadsbudgeten på 74 miljoner kronor satsar vi på ungdomarna, helt utifrån våra prioriteringar. Ungdomar har ett stort eget ansvar för sina studier och att skaffa sig ett arbete och studera vidare. Men vi tar vårt ansvar genom att erbjuda insatser som underlättar detta.

Socialdemokratiska företrädare i och utanför nämnden ger sig gärna in i debatten med olika påståenden, exempelvis att ungdomsarbetslösheten är 1800. Siffror är inte viktigast, men ungdomsarbetslösheten har faktiskt sjunkit mellan januari och maj med 200 personer, vilket visar att arbetsmarknaden ljusnat och att våra insatser hjälper.

Vi har fortsatt fokus på frågan och det är en utmaning för oss att klara att förebygga ungas arbetslöshet.

Vi har en långsiktig politik för detta, inte minst genom vår gymnasiepolitik. Vi arbetar inte som Socialdemokraterna med brandkårsutryckningar där man tror att mer resurser löser arbetslösheten. I utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har resurser varit prioriterade och under 2009 har vi erbjudit ungdomar vägledning och andra insatser, trots detta gjorde nämnden ett överskott. Överskottet fanns på ungdomsgymnasiet och en enig nämnd godkände den ekonomiska rapporten. Att Socialdemokraterna nu försöker ge en bild av att vi borde använt hela överskottet till mer insatser är inte trovärdigt.

Folkpartiet kommer fortsatt arbeta för att motverka avhopp och skolk i gymnasieskolan och ekonomiskt prioritera insatser för att förebygga ungdomsarbetslöshet och ett brett vuxenutbildningsutbud. Samtidigt måste vi föra en dialog så att Arbetsförmedlingen ges bättre förutsättningar att arbeta med just ungdomar. Våra insatser ska komplettera varandra och minska utanförskapet. Att Socialdemokraterna lovar en skattehöjning på 65 miljoner kronor för att lägga mer på arbetsmarknadsinsatser äventyrar Västerås stads ekonomi.

Nuvarande resurser kommer att räcka och vi har en reserv avsatt. Vid ett antal tillfällen har jag frågat socialdemokratiska företrädare vad deras anslag ska användas till och om de anser att västeråsare som vill ha arbetsmarknadsinsatser eller vuxenutbildning inte fått detta. Hittills har jag inte fått några övertygande svar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel