Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Vi måste arbeta med orsakerna till att människor blir hemlösa

Antalet uteliggare, som till skillnad från hemlösa inte har någonstans att bo, har minskat i Västerås med cirka en tredjedel de senaste fyra åren! Det är bra men vi har fortfarande 19 personer utan tak över huvudet i Västerås. Det är 19 för många och det krävs fler åtgärder.

Vi i alliansen har begärt och fått gehör för ytterligare härbärgesplatser, främst för personer som hamnat i en akut kris utan att droger har varit inblandade, då vi ser att denna grupp har ökat något.

Antalet hemlösa har tyvärr ökat med 74 personer till 369 om vi följer Socialstyrelsens definition, som omfattar alla utan egen fast adress. Drygt hälften av dessa bor hos släkt och vänner och resten väsentligen på olika typer av institutioner. Huvuddelen av ökningen beror på att flyktingar bor inneboende hos varandra under en kort introduktionsperiod.

Även antalet hemlösa personer med psykiska problem har ökat det senaste året efter att faktiskt ha sjunkit under några år.

Vi måste vända den negativa trenden även om det tyvärr inte finns några enkla mediciner mot det. Det finns två lätt urskiljbara huvudorsaker: Missbruksproblematiken och allmän bostadsbrist. Båda orsakerna måste vi systematiskt attackera.

Slutsatsen av allt detta är att vi inte löser hemlösheten långsiktigt med enbart fler institutioner för hemlösa. Vi måste systematiskt arbeta med de bakomliggande orsakerna till att människor hamnar i denna situation.

Först då blir det möjligt att verkligen hjälpa människorna på lång sikt somi sin tur leder till att antal uteliggare och hemlösa minskar i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel