Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Vi måste arbeta tydligt och målmedvetet för jämställdheten

Jämställdhet, allas lika värde och rätt till livschanser, är något som bör vara självklart för envar. Men tyvärr är det inte så i verkligheten och därför får vi, enskilda medborgare och politiker, aldrig förtröttas i arbetet för ett jämställt samhälle. Detta gäller på alla plan, i familjen, på jobbet, i kommunen, i riksdagen.

Folkpartiet ville genom att inbjuda till en öppen debatt med socialdemokrater och vänsterpartister lyfta fram och aktualisera ämnet på det lokala planet, i Västerås. Mycket intressant sades under den novemberkväll då debatten hölls på stadsbiblioteket. Konstateras kan att partierna har olika utgångsläge i vad som ingår i begreppet jämställt.

För Folkpartiet är jämställdhet att alla, oavsett kön, sexuell läggning, religion och etisk ursprung, ska ha likvärdiga valmöjligheter. Individen ska inte hindras av system och invanda stukturer i sina livsval. Detta skiljer sig från synen att jämställdhet är lika med att alla ska ha likadant.

Västerås stad har undertecknat den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå, den så kallade CEMR- deklarationen. Det är bra.

Under 2010 deltog staden i ett program för Hållbar jämställdhet i Sveriges Kommuner och landstings regi (SKL). Programmet handlade om att stödja arbetet med att införliva jämställdhetsperspektivet som en naturlig del i allt beslutsfattande i kommuner och landsting, så kallad jämställdhetsintegrering. Det var bra. Men vi måste också göra något av den kunskap vi fick genom vårt deltagande i projektet. Vi måste tydligt och målmedvetet arbeta för jämställdheten – även på det lokala planet.

Mycket har gjorts och görs på riksnivå där Folkpartiet har varit jämställdhetens förkämpe. Över 200 miljoner kronor har avsatts för jämställdhetspolitik. En handlingsplan har tagits fram mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. En rad åtgärder har gjorts för att främja kvinnors företagande. Det har införts en skattereduktion på hushållstjänster och en ny och skarpare diskrimineringslag. För att nu nämna några av alla åtgärder som gjorts för jämställdhet som genomförts.

Folkpartiet kommer att fortsatta att sträva mot ett jämställt Sverige. Vi kommer att bekämpa lönediskriminering, vi vill möjliggöra flexibel arbetstid och vi vill ha ett tydligt jämställdhetsperspektiv i skolan och i hälso-och sjukvården. Och vi vill fortsatt bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersvåld samt förbjuda barn- och tvångsäktenskap. Dessutom vill vi gärna se att uttaget av föräldra-försäkringen blir mer jämställt.

Folkpartiet vill också att jämställdhets-arbetet i Västerås fortsätter med de förtecken som vi anser så viktiga, individens jämställda valmöjlighet. Vi kommer åter att inbjuda till debatt, denna gång i november 2013. Låt oss hoppas att vi då kan se någon form av rörelse mot jämställdhet för alla i vår stad!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel