Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FP: Vill de rödgröna tvinga tillbaka alla till den kommunala skolan?

Lars Ohly vill förbjuda vinst i friskolor/sjukhus och att privata företag skall vara tvungna att återinvestera all vinst i bolaget. Miljöpartisten Nannan Lundin anser att det finns ”många obesvarade frågor om friskolor”. Jakten på alternativen pågår för fullt i det rödgröna lägret.

I tio år gick Wenströmska gymnasiet i Västerås kraftigt ekonomiskt back. De andra gymnasieskolorna fick skjuta till pengar varje år. Effekten blev till sist att övriga gymnasieskolors kvalitet sjönk. När styrelsen i Proaros till sist satte ned foten då återigen Wenströmska ledning lovade runt och höll tunt, skedde en förändring. I dag är det historia.

En friskola hade aldrig kunnat hålla på så. Om en privat skola inte har pengar och går med vinst finns ingen buffert, inga medel för investeringar etcetera. Detta är grunden i all företagsekonomi.

Oavsett vilken organisationsform man än väljer, så måste verksamheten gå runt och generera ett visst överskott. Vare sig den är kommunalt driven eller en så kallad friskola. I en kommun kan en verksamhet gå med förlust utan att något avgörande händer. Med ett företag är det annorlunda. Går verksamheten med minus och det inte finns några fonderade medel så måste aktieägarna skjuta till mer pengar. Annars går verksamheten i konkurs.

Om man kallar det vinst eller överskott är semantik. Det självklara måste sägas – ett företag som inte har vinstkrav går omkull.

Jag och många föräldrar skulle aldrig våga sätta barnen i en sådan osäker verksamhet. Men kanske är det det som de rödgröna vill – att omkullkasta alla friskolor och att alla tvingas tillbaka in i den kommunala sfären? Så länge friskolorna kan leverera pedagogisk vitalitet och goda skolresultat är det detta den kommunala verksamheterna har att konkurrera mot.

I den nya skollagen har hårdare kvalitetskrav införts, som Skolinspektionen ska vaka över. Det är bra att skolminister Jan Björklund tydliggör spelreglerna. Det går att vara ännu tydligare. Kvalitetskraven skall hållas annars ingen ersättning från Staten. En ökad öppenhet inom alla friskolor är att föredra. Se över meddelarskyddet för privata företag som driver verksamheter med skattepengar. Det finns egentligen inga skäl att skylla på företagshemligheter när det gäller skolverksamhet. En ökad öppenhet är att föredra.

Om friskolor tidigare gjort stora vinster har den kommunala verksamheten innan misskött sig och spenderat våra skattepengar i onödan. Då är det bra om sinnena skärps och konkurrensen ökar. Det är bra för våra skattepengar – det är bra för våra barn!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel