Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga inte Besir om färgen på tältet

Det var insändarstorm. Det var demonstrationer på torget. Politikerföraktet togs till nya nivåer. ”Lägg er inte i, låt grönsakshandlaren ha sitt blåa tält!”

Så skallade budskapen förra året. På tisdagen kom handlaren tillbaka för säsongen och torgkunder skickade sms till VLT: ”se han är här igen!” För så har det varit med Besir Fidan, grönsakshandlaren som återkommit till torget i tolv år. Han har blivit folkkär. En allmän egendom. Efterlängtad.

Men vad är detta? Hans tält är vitt i år, exakt som politikerna ville – trots att förra årets strider slutade med att de la sig platta i nämnder och utskott och släppte färgen fri på Stora torget i Västerås. I all fall tillfälligt.

Varför rann förra årets civila motstånd och färgstarka folkuppror ut i detta västgötaklimax? Ett vitt tält? Nu när massorna hade rest sig?

Läs också: Tummen upp för blått på torget

Läs också: Kampen om tältet är långt ifrån över

Läs också: Besir: ”Det här gör min dag”

Det får vi inte veta. Huvudrollsinnehavaren är trött, Besir Fidan vill inte svara på frågor. Med ett orubbligt vänligt leende försöker han vifta bort VLT:s torgutsända, som om vi vore flugor på hans lysande jordgubbar. Han är trött, inte på sina kunder, försäkrar han ”de är min familj”.

”Men det blev för mycket förra året”.

Ett tillslag från skatteverket gjorde förstås inte tillvaron lustigare.

Torghandlaren vill inte vara i tidningen mera, han vill inte vara folkhjälte, inte rebelledare, han vill bara sälja sina grönsaker, en tjuren Ferdinand i fred under sin tältduk.

Kanske är den vit just därför. En anpassning, en bön om fred och lugn.

En fråga återstår: har torghandlaren varit utsatt för nya påtryckningar om tältfärg från Stadshuset? Inte ens det, verkar det. Jazmine Pettersson (s) ordförande i tekniska nämnden säger ”jaha?” när VLT upplyser om det plötsligt uppdykande vita tältet. ”Nej, det visste jag faktiskt inte. Färgen är ju fri tills vi ska förnya ordningsstadgan”.

Mera kloka på det falnade torgupproret blir vi inte.

Slutsats: Fråga gärna Besir Fidan om färgen på paprikorna och apelsinerna – men fråga inte om färgen på tältet. Han är less på ämnet.