Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan är bara om Obama egentligen har något val.

Freden lyser med sin frånvaro i Afghanistan, men USA har inte råd att fortsätta kriga. Trots stora framsteg är det osäkert om den afghan-ska regeringen är mogen att stå på egna ben.

Afghanistan är en öm tå för USA och Barack Obama. Inför valet riktade han kritik mot den då sittande presidenten George W Bush. Obama menade att Bush hade försummat de amerikanska insatserna i Afghanistan till förmån för kriget i Irak och jakten på Saddam Hussein.

Nu verkar även Obama vilja avsluta kapitlet Afghanistan. I förra veckans tal meddelande han att 10 000 soldater ska kallas hem innan årets slut och att ytterligare 23 000 soldater ska lämna landet nästa höst. Totalt kallar USA alltså hem 30 000 man i tron att afghanerna ska klara sig själva från och med 2014.

Ett bokslut över det utdragna kriget ger blandande känslor. En del stora framsteg har gjorts. 2003 antogs en ny författning som, åtminstone på pappret, slår fast att kvinnor och män har samma rättigheter. Året därefter hölls, med FN:s hjälp, ett presidentval som vanns av Hamid Karzai. 2005 togs ytterligare ett viktigt steg när Afghanistan röstade fram ett nytt parlament och nya provinsförsamlingar.

De senaste 18 månaderna kan också anses vara militärt framgångsrika eftersom de talibanska trupperna har tvingats ut ur provinserna Helmand och Kandahar. Usama bin Ladins död i maj kan kanske ses som kronan på verket?

Tyvärr överskuggas dessa framgångar av det faktum att Afghanistan fortfarande är ett land i krig. De internationella styrkorna har trots långtgående ansträngningar inte lyckats skapa fred. 2010 var det blodigaste året på tio år. Allmänhetens misstro mot den utländska närvaron beräknas ha växt samtidigt som oroligheterna har fortsatt. Senast i lördags dog 38 personer när en bomb exploderade i ett sjukhus i staden Logar.

Kritiker menar att det är fel av USA att dra sig ur Afghanistan just nu och att Obamas tidtabell är för tight. Det är också tveksamt om den afghanska regeringen verkligen är redo att så på egna ben. Fastän Obama understryker USA inte kommer att överge Afghanistan och att det, även efter att 30 000 soldater har kallats hem, kommer att finnas 70 000 kvar är det uppenbart att Afghanistan inte längre kommer att prioriteras på samma sätt. Kanske är Obama på väg att försumma landet på samma sätt som han menade att Bushadministrationen gjorde en gång i tiden?

Den amerikanske säkerhetsexperten Mark Thompson analyserar händelseförloppet i bloggen Battleland som är en del av tidningen TIME och hans ord är hårda. Till exempel frågar han ”With aid like this, who needs a Taliban?”, vilket skulle kunna översättas med det svenska uttrycket ”med sådana vänner behöver man inga fiender”.

Frågan är bara om Obama egentligen har något val. Sanningen är att USA inte har råd med fortsatta insatser. Hittills har kriget kostat USA 1551 människoliv och 450 miljarder dollar i skattepengar. Mycket tyder också på att det amerikanska folket har tröttnat på det längsta kriget i USA:s historia. För att kunna få den amerikanska ekonomin på rätt köl igen och för att ha en chans att bli omvald i nästa presidentval måste Obama hitta en väg ut ur Afghanistankriget.