Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är varför Socialdemokraterna har legat så lågt med förslaget till nytt partiprogram.

Socialdemokraterna ligger lågt och undviker debatt. Men i längden går det inte att mest smyga runt.

Annons

När partier kommer med förslag till nya partiprogram brukar det slås på stora medietrumman. Programgruppen vill få så mycket uppmärksamhet som möjligt och gärna framhålla hur öppen och demokratisk partiets process är.

Socialdemokraterna har nyligen kommit med ett förslag till ett nytt partiprogram. Men de presenterade förslaget i fredags eftermiddag. Det är bästa tiden om man inte vill väcka någon uppmärksamhet för sina utspel. Just då tänker journalister och ¿allmänhet mer på fredagsmys än på nyheter och politik. Därför brukar listiga pr-experter föreslå att dåliga nyheter släpps på fredagseftermiddagen.

I andra partier kan programgrupperna på någon punkt sticka ut hakan och väcka debatt. Därför kan de riktigt ledande i partiet undvika att vara med och behöva i detta skede ställa sig bakom alla förslag.

Så är det inte i Socialdemokraterna. Här leds programgruppen av partiledaren Stefan Löfven, Bland medlemmarna finns dagens LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, företrädaren Wanja Lundby-Wedin, Göteborgs kommunalråd Anneli Hultén och Pär Nuder. Både partiets och LO:s toppar ingår således.

Därför borde sannolikheten att förslaget på några avgörande punkter kommer att förändras att vara liten. Texten är välskriven och har få dagsaktuella krav. Det är en fördel, partiprogram ska hålla en längre tid. Då kan konkreta krav bli inaktuella eller genomförda.

Ideologin känns igen, konstigt vore det annars. Det skrivs mycket om demokrati, ömsesidigt beroende, misstro mot kapitalismen och att frihet förutsätter jämlikhet. Där finns mindre om minoritetsskydd och att även politik och statens inflytande kan behöva begränsas och kontrolleras. Programförslaget står dock bakom marknadsekonomin som ekonomiskt system, något partiet inte alltid har gjort i teorin.

Där finns dock några konkreta stånd-punkter som kan bli kontroversiella. Socialdemokraterna uttalar sig mot att göra EU till en federal förbundsstat, något som kan bli aktuellt när euron ska räddas.

När det gäller den kontroversiella frågan om privata alternativ för välfärdstjänsterna är programskrivningen skeptisk till kundvalsmodellen och tycker att kommuner och landsting ska få avgöra driftsformerna. Den ståndpunkten har partiet dock redan tillsammans med Miljöpartiet gått ifrån i Friskolekommittén.

Frågan är varför Socialdemokraterna har legat så lågt med programarbetet. Kan det vara för att de ganska tydliga och negativa formuleringarna om privata alternativ i välfärden är kontroversiella bland väljare och partiaktiva?

Socialdemokraterna har också i andra sammanhang valt att ligga lågt och undvika debatt. När socialminister Göran Hägglund (KD) bemötte Socialdemokraternas förslag om välfärdsföretagen på DN. debatt svarade inte partiledarkollegan Stefan Löfven och han tackade nej till en debatt.

Folkpartiet har förgäves utmanat Socialdemokraterna på debatt om integrations-politiken. Lokalt har Roger Haddad (FP) inte fått något svar alls på sitt erbjudande att debattera integrationen med en socialdemokratisk riksdagsledamot.

Socialdemokraterna verkar smyga runt och undvika tydliga ställningstaganden och offentlig debatt. Det har gått bra en tid, men lär inte hålla fram till valet.

Annons