Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framför lampan får Annika glädjen tillbaka

Nedstämdhet på hösten är något Annika Kristensson levt med länge. Först förra året provade hon ljusterapi och upplever nu att hennes symptom lindrats.

Annons

Ljusterapi. Det är fredag eftermiddag och innanför dörren till behandlingsrummet på Wellness spa är det ljust och ombonat. Vita draperier hänger längs med väggarna och en stor, lysande lampa står på ett bord mitt på golvet.

I en stol, vänd mot ljuset, sitter Annika Kristensson i vit morgonrock bland en liten hög med tidningar. Hon är just på väg att avsluta en timmes ljusterapi och ger ett piggt intryck.

– Det känns jättebra. Jag är säker på att det här har hjälpt mot min höstdepression. Jag har helt enkelt blivit gladare och är inte lika tungsint, säger Annika Kristensson.

Annika Kristensson, som driver ett bed and breakfast, började gå på behandlingar för ett år sedan. Då hade hon länge upplevt nedstämdhet under vinterhalvåret men hade aldrig sökt hjälp för sina problem. Hon blev tipsad om att ljusterapi kanske kunde vara något för henne.

– Många åker utomlands under den här perioden men alla har inte möjlighet att göra det. Vi har verksamhet året runt och då skulle vi vara tvungna att stänga, säger Annika Kristensson.

Nu, när det är mörkt på kvällar och morgnar, går hon på terapi ett par gånger i månaden och kombinerar det med fysiska aktiviteter som promenader och gymbesök.

– Jag försöker gå ut och gå när det är som ljusast men det är inte alltid man hinner med det. Och så försöker jag hitta på roliga saker. Att ta tabletter vill jag helst inte göra, säger Annika Kristensson.

Till ljusterapin på Wellness spa kommer många som känner sig orkeslösa och trötta, enligt ägaren Annelie Axelsson.

– Man vill känna sig piggare. Det är inte alltid det är kopplat till en känsla av nedstämdhet, säger Annelie Axelsson som menar att vi ofta har för dålig belysning inomhus och att det påverkar hur vi mår. Vi jobbar i mörker, som hon säger.

– Även om du sitter vid en glasruta så ger ljuset som kommer in utifrån inte samma effekt som om du är ute i solen.

Vissa gäster kommer varje vecka, andra gör en intensivare period i början av varje säsong och klarar sig sedan under hela vintern. Framförallt är det personer över 40 år som söker sig till terapin på Wellness spa och vid dåligt väder kommer fler in.

Hur ser trenden ut?

– Det är ungefär lika många som kommer till oss varje säsong. Jag tror inte att så många känner till ljusterapi, tyvärr, säger Annelie Axelsson och får medhåll av Annika Kristensson.

– Jag känner ingen annan som går. Egentligen tror jag att alla skulle må bra av det. Jag ångrar att jag inte började tidigare, säger Annika Kristensson som snart ska iväg, in i biomörkret.