Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framme i Sverige

Bilen har kommit till Sverige. Här är sista stegen.

Annons

Bilen är i hamn

Om du använt någon av de större firmorna åker du iväg till hamnen efter att du betalt fakturan, de har redan löst allt med frakt, avgifter och tull etc.

Få bilen från hamnen till garaget

Om bilen är körbar får du köra hem den med giltig trafikförsäkring och amerikanska registreringsskyltar. Har du köpt ett vrak eller på något annat sätt inte kan få hem bilen får du skaffa ett släp.

Ursprungskontroll

Görs och bokas hos Transportstyrelsen. Här kontrolleras det att bilen inte är stulen, efterlyst och att alla dokument är i ordning. Kommer du hit utan en giltig title kan det bli stora problem. Om du däremot upptäcker redan innan att titeln är felaktig kan du ta kontakt med Handelskammaren och lösa det. Det här är prio 1 när bilen dyker upp. Kolla title, stämmer den inte ta kontakt med Handelskammaren innan du gör något annat.

Registreringsbesiktning

Bokar du hos bilprovningen. Oftast är det krav på miljö, bullergränser, rätt lampor och blinkers. Men importerar du en bil tillverkad före 1976 gäller inte samma regler. Reglerna ändras hela tiden, kolla med bilprovningen vad som krävs och vilka papper du behöver.

”Ställ på” bilen

Bilen besiktigas alltid avställd. Innan du får tuta och köra fullt ut måste du göra en anmälan om att ställa på fordonet till Transportstyrelsen. Vilket innebär att du får hem bland annat skattepapper.