Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtida värmeböljor

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vid en värmebölja i augusti 2003 i Frankrike beräknas 15 000 människor samt tusentals med boskap ha avlidit.

I Chicago omkom 739 personer till följd av en värmebölja i juli 1995. Enligt en studie från 2004 gjord av två forskare vid National Center for Atmospheric Research (NCAR) kommer värmeböljor i Europa och Nordamerika att bli intensivare, mer vanligt förekommande och långvarigare under 2000-talet.

I studien fokuserade man på städerna Paris samt Chicago. Med hjälp av datamodeller jämförde man de nuvarande årtionden (1961-1990) med framtida (2080-2099), för att bestämma hur växthusgaser och svavel aerosoler (små partiklar) kan påverka framtida klimat i Europa och USA. De två forskarna antog att lite gjordes för att minska ökningen av växthusgaser.

Under värmeböljorna i Paris och Chicago medförde ändringar i atmosfärens tryck klar himmel och mycket varma förhållanden vid jordytan. För båda regionerna i modellen så ökar sådana tryckförändringar vid värmeböljor när koldioxiden, som är en värmeabsorberande växthusgas, ackumulerar i atmosfären. Resultatet från studien är att svåra värmeböljor kommer att drabba Medelhavsregionerna samt södra och västra USA. Andra delar av Frankrike, Tyskland och Balkan kommer att bli mer mottagliga för kraftiga värmeböljor.