Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från golfbanan till operascenen

Rebecca Hellbom hade redan en lovande karriär som golfproffs när hon bestämde sig för att i stället satsa på musiken i stället. Nu väcker hon uppmärksamhet som en ung talangfull operasångerska och hyllas för sina Richard Wagner-tolkningar.

Nyligen kom 27-åriga Västeråsaren Rebecca Hellbom på andra plats i Wagner-Sällskapet i Göteborgs årliga nationella Wagner-tävling.

Rebecca Hellbom framförde ”Im Treibhaus” ur Wagners ”Wesendoncklieder” och ”Pace, pace”, Leonoras aria ur Giuseppe Verdis ”Ödets makt”. Jurymedlemmen Göran Gademan, dramaturg och castingsamordnare på Göteborgsoperan, beskrev hennes röst som ”stor, varm och skönt mörkfärgad”.

– Det är otroligt stort för mig att komma på andra plats i den här tävlingen. Det har gett mig uppmuntran och förhoppningsvis kniper jag förstaplatsen i nästa års tävling, säger Rebecca Hellbom.

Tävlingsinstinkten sitter djupt i henne. Rebecca Hellbom har under flera år spelat golf på elit- och proffsnivå.

– Det finns mycket gemensamt mellan golf och opera. Det handlar om att ha den mentala styrkan och att aldrig sluta tro på sig själv. Det är något man måste ha för att lyckas både som golfspelare och operasångerska.

Efter att ha gått Riksidrottsgymnasiet i Golf i skånska Perstorp började hon spela collegegolf på elitnivå i USA.

Men snart väcktes en annan dröm inom henne. Rebecca Hellbom hade gått i musikklass på Fryxellska skolan och längtan efter den klassiska musiken började gro.

– Jag har alltid sjungit mycket och på Fryxellska var det klassisk körsång vi sjöng, nästan aldrig pop eller rock, och jag föredrog det klassiska.

Hon kom i kontakt med Lena Hellström-Färnlöf, professor i sång och konstnärlig ledare på avdelningen för musik på Mälardalens högskola, och tog lektioner för henne.

Undervisningen bidrog till att Rebecca Hellbom bestämde sig för att satsa på musiken. Först sökte hon och kom in på en operautbildning i New York, men längtan tillbaka till Västerås och samarbetet med Lena Hellström-Färnlöfs, gjorde att hon valde att börja på Kammarmusikprogrammet i Västerås i stället.

– Det är en riktigt bra utbildning med de bästa lärarna och dessutom får vi sjunga i så fina lokaler på Västerås slott.

Nu går hon det första året av två på operautbildningen vid Mälardalens högskola och hon vet att hon har hittat rätt.

– Jag har alltid haft en stor och stark röst, så just opera passar mig väldigt bra. Med kompetent coachning av Lena Hellström-Färnlöf har jag utvecklats något otroligt. Jag har gått från att vara en liten sopran till att bli en stor lyrisk-dramatisk sopran.

Målet för Rebecca Hellbom är att få stå på de stora operascenerna och där sjunga Wagner, förstås.

– Det är sällan många kvinnoroller i Wagners operor, men de roller som finns är ofta väldigt centrala och starka och röstmässigt och sångtekniskt sett väldigt krävande.

Efter studierna i Västerås vill Rebecca Hellbom gärna bege sig ut i världen igen. Med Birgit Nilsson som förebild tänker hon fortsätta att utvecklas och jobba som frilansande operasångerska.

Håll utkik efter Rebecca Hellbom

Här är några konserter där Rebecca Hellbom kommer att uppträda framöver:

13/11 kl 18 Romans-konsert i Mikaeli kyrkan

23/11 kl 19 Höstkonsert, Rikssalen Västerås slott

14/12 kl 18 Julkonsert, Länken Campus MDH