Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från plastlåda till Parken Zoo

De fyra små alligatorerna skulle säljas på den illegala djurmarknaden. Men en räddande hand sträcktes ut från Parken Zoo.

En kinesisk alligator är ett oerhört sällsynt djur och ett av de mest utrotningshotade krokodildjuren på jorden. Att de är så ovanliga gör att de blir ett eftertraktat byte inom den illegala handeln med utrotningshotade djur.

–Jag tror att det är den näst största illegala marknaden efter droghandeln, säger Helena Olsson, djurparkschef på Parken Zoo.

Och det var där de fyra bara några månader gamla djuren skulle säljas om det inte vore för en anonym tipsare.

–Ett anonymt tips ledde polisen till en djuraffär i Holland. Där hittade de 20 kinesiska alligatorer i en plastlåda under en bänk. De är sannolikt viltfångade och de var väldigt små, alltså är de inte så gamla, berättar Helena Olsson.

Parken Zoo i Eskilstuna ville mer än gärna hjälpa de små. Som enda djurpark i Sverige kapabel att ta hand om djuren, var det inget snack om saken så fort myndigheterna gav sitt klartecken.

–Vi kastade oss in i bilen och åkte ner till Holland för att hämta hem dem, säger Helena Olsson.

En kinesisk alligator kan bli över 100 år gammal, och för Parken Zoo väntar en utmaning att ta hand om sitt nytillskott.

–Det ska bli spännande och utmanande att få dem att trivas här. Och vi hoppas ju självklart att de ska föröka sig då det finns så få kvar av dem i världen, berättar Helena Olsson.

I sommar får allmänheten en chans att se de ovanliga djuren.

–Vi kommer att visa dem i vår nya utomhusanläggning i sommar, säger en mer än nådigt nöjd djurparkschef.

–De är så otroligt fina och gulliga att det nästan inte är sant. De är absolut inga bestar som hugger vilt omkring sig, skrattar Helena Olsson.