Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från skolan till politiken

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Hon gör sin första valrörelse i år. Zabhina Burlin från Hallstahammar är 19 år och som nummer sex på listan har hon chans att komma in i kommunfullmäktige.

Annons

Kristdemokraterna är Hallstahammars tredje största parti efter Moderaterna och Socialdemokraterna. Nu står valstugan på plats på Hammartorget och valrörelsen är i full gång.

– Jag personvalskampanjar lite grann men jag har inte riktigt vågat ta ut svängarna. Jag måste satsa på mitt företag också.

Zabhina Burlin blev intresserad av politik redan i skolan.

– Vi läste om de olika partierna och jag visste inte riktigt vilket jag skulle välja. Jag ville inte välja något av de rödgröna partierna men en av mina klasskamrater var ordförande i KDU (Kristdemokraternas ungdomsförbund) så jag gick med där.

Nu är Zabhina näst yngst iKD:s lokalavdelning i Hallstahammar. Hon står också som nummer sju på landstingslistan och vårdfrågor ligger henne varmt om hjärtat.

Varför just vårdfrågor?

– Det som känns viktigt för mig är psykiatrin. Även om man får de behandlingar som finns i dag är det svårt att bli fullt frisk.

Har du egna erfarenheter av psykiatrin?

– Jag har erfarenhet av närstående och vänner. Det tar för lång tid att få hjälp och man får inte den hjälp man behöver. Det är något som jag kommer att jobba för både ikommun och landsting. Kommunalt kan man börja med förebyggande arbete, skolhälsovård till exempel. Den ska var tillgänglig fem dagar i veckan. Så är det inte på alla skolor i dag.

Vad har du för visioner för Hallstahammar?

– För mig består kommunen av mer än Hallstahammar. Kolbäck och Strömsholm finns också. De som åker skolskjuts börjar inte alltid i skolan på samma tider som skjutsen går. Jag vill att det ska finnas en kollektivtrafik som får kommunen att snurra så att fler kan ta sig direkt till vårdcentralen i Kolbäck vid olika tider.

Vad hos Kristdemokraterna tilltalat dig mest?

– Familjen behöver få bestämma mer själv. Jag är uppvuxen med egna företagare och som sådan kan man behöva barnomsorg även på obekväma tider. Det måste finnas olika lösningar.

Tar Alliansen över efter valet?

– Jag är beredd att ta över. Hallstahammar har alltid styrts av Socialdemokraterna med stödpartier men många som flyttar hit sympatiserar inte med de rödgröna, så omöjligt är det inte.

Redan i skolan började Zabhina arbeta som egen företagare.

– Jag har en kiosk på Snevringevägen. Där säljer jag godis, tobak och tidningar. Min morfar drev den i 25 år, nu har jag tagit över.

Det arbetet ska hon nu kombinera med politiken.