Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från sötaste sött till gracilaste balett

En resa genom filmens magiska danshistoria. Det bjöd Kulturskolans elever på i helgen.

I deras egen biosalong tog resan fart med en foajédans och uppvisning av små charmiga tandtroll som fick att göra när allt godis var inköpt. Sedan far resan vidare genom charleston, jazztider och Hitchcock-era.

Numren avlöser varandra och skiftar mellan sirlig balett och glittriga bollywooddansare som kanske inte alltid reder ut stegen till punkt och pricka – men tar igen det starkt med massor av glädje och entusiasm. Från Snövit och Batman förs vi sedan in i den modernare skräckgenren med Rosemarys Baby i spetsen. Där blir det en lätt absurd brytning från det vackra och söta när 15 gravida Rosemarys dansar runt scenen för att strax komma ut ogravida med varsin förskärare i handen.

Andra akten kliver rakt in i musikalernas värld med scener ur Grease och Fame. Sedan märks det tydligt att Kulturskolans danselever gjort en särskild uppsättning med Michael Jacksondanser och -låtar. De två scenerna med Thriller och Bad känns otroligt proffsiga. Liksom danserna ur Notting Hill och Kill Bill.

Avslutningen med Avatar är extremt mäktig. När alla sitter på scenen och gungar i takt och ett glitter sakta faller ner över dem – då är det så man ryser. Och jag kan tänka mig att många mammor som firade Mors dag på Teater Västmanland gjorde det med stolta tårar i ögonen.