Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Franska toner i svenska laget

På lördag drar den alpina världscupen igång och det mesta är som i fjol, bortsett från att i vinter väntar OS. Men en stor nyhet är svensk-franska Estelle Alphand som skiftat nation från Frankrike till Sverige.

Det är presskonferens med det svenska damlaget inför lördagens storslalompremiär i världscupen. På plats i laget finns ett nytt ansikte i 22-åriga Estelle Alphand.

– Jag valde inte bort Frankrike för att de har ett så starkt lag. Ska man åka världscupen måste man ju ändå ta en plats. Sedan har Sverige ett än bättre lag, säger Estelle på flytande svenska.

Är det någon som reagerar på Estelles efternamn Alphand, så är det inte så konstigt. Hennes sympatiske pappa Luc vann världscupens störtloppscup tre gånger, men lade skidorna på hyllan för 20 år sedan.

– Nej störtlopp är inte aktuellt utan för min del handlar det om slalom och storslalom, säger Estelle och tillägger: - För stunden.

För med en av världens bästa fartåkare som pappa finns det alltid lite fart i bakhuvudet.

– Nu handlar det om slalom och storslalom, säger Estelle, nöjd med förberedelserna så här långt och med samvaron med det svenska laget.

Varför blev det då Sverige?

– Jag har svensk mamma, men framförallt handlar det om den plan som Frankrike hade för mig och jag upplever att det som jag nu får i Sverige passar mig bättre, säger Estelle, bosatt i Serre Cheavlier i sydöstra Frankrike, men än så länge utan svensk klubb.

– Det mesta talar för att det blir Åre SLK som blir min svenska klubb, säger Estelle.

– Estelle är en frisk fläkt och det är kul med en ny tjej i gruppen. Sedan är hon givetvis en väldigt duktig skidtjej och då främst i slalom, säger Sara Hector.

Sara blir det svenska hoppet i tvärbranta glaciären Rechenbach. En backe där tjejerna kör samma hang som herrarna på söndag.

– För min del känns allt bra och vi har haft bra träning, säger Sara som nu är tillbaka med full styrka efter den besvärliga knäskada hon drabbades av i Åre 2015.

Efter skadan har Sara kämpat sig tillbaka och i startlistan inför lördagens tävling rankas hon 19:e. Några åkare saknas men frågan är om hon klarar av att glida in bland de femton främsta.

Frida Hansdotter hade en tung säsong i storslalomfjol. Inför premiären är hon rankad 32:a, men bör ta en plats bland de 30 främsta i lottningslistan när den sammanställs på fredagskvällen.

– Det är skönt att ha två discipliner, och jag vill verkligen få till bättre flyt i storslalom i år. Vi har tränat en hel del och känslan är bra, säger Frida.

– Just känslan är viktig i storslalom och här i Sölden är det allra viktigast att få med sig fart ut ur branten på den långa avslutande flacken, säger Frida.

Skulle känslan inte finnas på plats så är det slalom som är viktigast för Frida.

– Helt klart och känner jag att slalom blir lidande så avstår jag tävlingar i storslalom, det är ändå slalom som är min gren, säger Frida Hansdotter.

Slalompremiären är två veckor bort i finska Levi, en backe som nu har den snö som krävs för att kunna köra tävlingarna planenligt, men först ska världscuppremiären dra igång på en glaciär med start 3040 meter över havet på lördag. Tävlingar som sänds i SVT.