Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fräscha grönsaker okej att äta

Behöver man skölja sina grönsaker och när ska man bli orolig om man blivit magsjuk? Smittskyddsläkare Jan Smedjegård svarade på läsarnas frågor:

I Sverige räcker det med att skölja sina grönsaker och äta det som är fräscht, berättar Jan Smedjegård om Ehec-smittan. I Tyskland, där de flesta fallen konstaterats avråder man helt från att äta rå sallad, gurka och tomat.

Alla som får i sig bakterien blir inte sjuka, säger Smedjegård. Däremot krävs få bakterier för att man kan ska kunna bli sjuk.

Här är läsarnas frågor och Jan Smedjegårds svar:

Freja Jag har varit dålig i magen i 5 dagar nu, men tänker att det nog går över av sig självt som de flesta magsjukor gör. Om man inte har varit i Tyskland behöver man inte vara orolig va?

Jan Smedjegård Om du inte känner dig mycket sjuk, inte har svåra smärtor i magen och inte har blodig avföring och om du kan få i dig tillräckligt med vätska tycker jag inte du behöver vara orolig för EHEC. Men om du ändå har mycket diarréer efter dessa 5 dagar kanske du bör lämna prover ändå.

Bo Räcker det att skölja grönsaker? Måste jag skala?

Jan Smedjegård Här i Sverige kan vi äta allt som är fräscht och här räcker det med att skölja dem som vanligt. I Tyskland avråder man från att äta rå sallad, gurka och tomat helt och hållet. Där räcker det inte att skala gurkan och tomaterna.

Mange Finns det något jag ska akta mig för att äta?

Jan Smedjegård Här i Sverige behöver vi inte undvida någonting som verkar fräscht. Det är bra att vara norgrann med sin handhygien vid matlagning och toabesök. Reser vi till norra Tyskland ska vi tills vidare inte äta råa grönsaker som gruka, tomater och sallad.

RJ Vad har människorna som fått ehec blivit smittade av?

Jan Smedjegård Det är inte fastslaget men man misstänker någon grönsak främst sallad, gurka eller tomater. Se även svaret på föregående fråga.

Rune Kan jag vara säker på att smittade gurkor inte finns i Sverige? Och vilket land kommer dom ifrån?

Jan Smedjegård Ja, Livemedelsverket har inventerat detta. Den misstänkta gurkan kom från Spanien. Men tyvärr är det inte klarlagt med säkerhet vad som är orsaken till utbrottet i Tyskland. De tyska myndigheterna uppmanar befolkningen till att inte alls äta gurka, sallad och tomater i norra Tyskland.

Ad hoc Har någon smittats utanför Tyskland?

Jan Smedjegård Alla fall som insjuknat i Sverige har uppgivts vara smittade i Tyskland.

Mamma Blir alla sjuka om de får i sig bakterien?

Jan Smedjegård Nej, alla som smittas blir inte sjuka. Men det krävs ganska få bakterier för att ska riskera att insjukna. Det är också förklaringen till att sjukdomen lättare kan smitta från en person till nästa.

My Har någon västmanlänning blivit sjuk?

Jan Smedjegård Nej, ännu har ingen västmanlänning insjuknat i EHEC-infektionen.

Calle Alla snackar om grönsaker, men kan inte smittan komma från något annat?

Jan Smedjegård Man har i Tyskland frågat patienterna om vad de har ätit. Betydligt fler av dem som blivit sjuka hade ätit grönsaker. Därför misstänker man i första hand sallad, gurka eller tomat. Men EHEC-bakterien kan annars även finnas i råa köttprodukter.

VSK:are Ska åka till Tyskland i helgen, vad kan jag äta?

Jan Smedjegård Du ska inte äta råa tomater, rå gurka och sallad. För säkerhets skull kan du också tänka på att endast äta kött som blivit ordentligt upphettat. Du ska också vara noga med din handhygien.

Mamma Men hur mycket är få bakterier?

Jan Smedjegård 10 - 100 bakterier kan räcka för att man ska bli smittad och sedan insjukna.

Mamma Är ehec samma sak som magsjuka? Eftersom det smittar från person till person?

Jan Smedjegård EHEC är en form av magsjuka. Den smittar lättare från person till person än vad exv en vanlig salmonellainfektion gör. Virusmagsjukor smittar också lätt från person till person.

Julli Borde man oroa sig och undvika gurka? är det smittat i andra frukter grönsaker?

Jan Smedjegård Smittkällan för EHEC-utbrottet från Tyskland är ännu inte klarlagd. Vi behöver inte undvida några livsmedel som är fräsch har i Sverige. Var noggrann med din handhygien både vid toabesök och vid matlagning.

Rune Men hur ska man veta säkert att det inte finns smittade gurkor här? Hur kan man inventera sådant?

Jan Smedjegård Man kan naturligtvis inte veta om hur det är med varenda parti gurkor som importeras. Livsmedelsverket har inventerat de partier gurkor från Spanien som uppgavs kunna var orsaken till EHEC-epidemin i slutet av förra veckan. Inget av dessa ska ha kommit till Sverige. Är man själv orolig kan man naturligtvis välja svensk gurka.

Monka Finns smittan utanpå gurkan..eller kan den vara smittad inuti?

Jan Smedjegård Man menar att det finns en risk att bakterierna skulle kunna finnas inne i gurkan och att det är anledningen till att de tyska myndigheterna avråder från att äta rå gurka helt och hållet.

Heliograf Hur lång inkubationstid är det? Har nyligen besökt Tyskland...

Jan Smedjegård Inkubationstiden är vanligen 3-4 dagar (kan vara 1-8 dagar). Sjukvården rekommenderas vara vaksamma på personer som rest i Tyskland under maj månad och sedan utvecklar symtom på möjlig EHEC med diarré, särskilt blodig diarré, och buksmärtor.