Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fredrik är blind – nu kör han Västerås Triathlon

Han kom på plats 241 i Vansbro Triathlon - av cirka 1000 deltagare.Nu tar Fredrik Widén, som är blind, sikte på Västerås Triathlon som avgörs under helgen. - Det blir ganska svårt med tanke på kullerstenen, säger Widén.

För ett år sedan inledde Widén en satsning tillsammans med rutinerade triathleten Fredrik Svanberg: Ironman Kalmar 15 augusti 2015.

Eftersom Widén inte kan se agerar Svanberg ledsagare.

Och hittills har det fungerat strålande.

För några veckor sedan kom Widén på 241:a plats av cirka 1000 deltagare i Vansbro Triathlon.

  - Det är jag väldigt stolt över, säger Widén.

Hur fungerar ledsagandet?

  - Cyklingen är enkel eftersom att vi då kör tandemcykel. Löpningen fungerar också bra, men det blir lite svårare under Västerås Triathlon eftersom att det finns kullersten och vändpunkter som inte gynnar oss. Bäst är ju när man har marginaler och det är lite öppnare. Under simningen har vi ett gummiband mellan oss.

Blinda människor måste ha ett tillstånd från Svenska Triathlonförbundet för att genomföra ett triathlon.

Slutmålet Ironman Kalmar innebär 3,86 km simning, 18 mil cykling och 4,2 mil löpning.

  - Det går så klart inte att skicka ut vem som helst i öppet vatten. Hittills har allting gått jättebra för mig och Fredrik, säger Widén.

Under Vansbro Triathlon kom han alltså på 241:a plats - i tävlingsklassen.

Men i Västerås Triathlon kommer Widén att tävla i motionsklassen.

Vad har du för målsättning i Västerås?

  - Det är så svårt att säga eftersom jag inte har någon koll på motståndet. Vi ser faktiskt Västerås Triathlon mest som träning eftersom att banan inte gynnar oss och som sagt: slutmålet är Ironman i Kalmar.