Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad får skadestånd

Inför rätta tog brottsoffret tillbaka sina uppgifter – och de anklagade frikändes. Nu får en av dem skadestånd.

I januari 2008 fördes en då 23-årig man till Centrallasarettet i Västerås efter att ha blivit skjuten i foten med ett finkalibrigt handeldvapen. Han uppgav då att han blivit skjuten, kidnappad, förd till en lägenhet och inspärrad där i flera timmar. Han pekade ut fyra män från både Västerås och Uppsala som delaktiga.

Men i tingsrätten – och senare i hovrätten – tog 23-åringen tillbaka sin historia helt och hållet, och därför friades samtliga misstänkta från misstankarna om de grova brotten men dömdes för diverse småbrott som inte hade med kidnappningshändelsen att göra.

En av dem, en man från Västerås som vid tillfället var 22 år gammal, dömdes till dagsböter för diverse småbrott, men satt häktad i tre månader och därför kvittades dagsböterna mot häktningstiden och han slapp böta.

Men faktum kvarstod; han hade suttit inlåst tre månader misstänkt för ett brott som han inte fälldes för.

För den långa inlåsningen får han nu skadestånd av staten.

Mannen själv ville ha 90 000 kronor för tiden i häkte, men Justitiekanslern anser att det finns omständigheter som talar emot en så hög ersättning. Dels dömdes faktiskt mannen för vissa småbrott, och dels har han tidigare dömts till ett långt fängelsestraff.

Därför anser Justitiekanslern att skadeståndet ska sättas till 30 000 kronor som mannen ska få.