Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad för barnvåldtäkt 

Mannen stod åtalad för våldtäkt mot barn men frias av tingsrätten, som ifrågasätter trovärdigheten i barnets berättelse.

Mannen är hemmahörande iSurahammars kommun och ska enligt åtalet ha förgripit sig på sin sjuåriga dotter.

Övergreppen ska ha ägt rum i mannens bostad vid flera tillfällen under förra året, och bestått i orala samlag och att dottern onanerat åt honom. Mannen har förnekat allt. Han tror att hans före detta fru har förmått dottern att ljuga för att hon ensam vill ha vårdnaden.

Bevisningen bygger helt på vad dottern ska ha sagt till sin mamma och sin mormor, men också till förskolepersonal.

Men tingsrätten ifrågasätter starkt flickans berättelse om vad som hänt. Hon har inte kunnat ge några detaljer kring händelserna, inte heller kunnat redogöra för när övergreppen ägt rum eller hur många tillfällen det handlar om.

”Sammantaget är målsägandes uppgifter så knapphändiga att det inte närmare går att kontrollera tillförlitligheten i dem”, skriver tingsrätten i domen. Utredningen visar också entydigt att dottern och pappan hade en mycket bra relation vid tiden för de påstådda övergreppen.

När dottern har frågat efter sin pappa har mamman svarat att han är lite sjuk och måste bli frisk först. I själva verket var pappan frihetsberövad. Tingsrätten anser inte att mamman har lyckats lämnat någon rimlig förklaring till varför hon undanhållit denna information för sin dotter.

Domstolen anser det inte utom rimligt tvivel att mannen har begått övergrepp mot sin dotter. ”Utredningen ger snarare stöd för att han är helt oskyldig till anklagelserna”, summerar tingsrätten.