Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad och fälld för fornminne

För andra gången konstaterar Västmanlands tingsrätt att vissa olagligheter begicks då Hedensbergs gård utanför Tillberga renoverades.

På måndagen dömdes Mats Gustavsson, vd för finansmannen Jonas Wahlströms bolag Hvalfisken till låga dagsböter för fornminnesbrott.

Han frias däremot från brott mot lagen om kulturminnen och bolaget Hvalfisken behöver inte betala företagsbot.

Det hela började år 2006 då AB Hvalfisken köpte Hedensbergs gård av greve Archibald Hamilton som inte hade något med aktuella renoveringar att göra.

Efter köpet gjordes en omfattande renovering av hus och kringliggande tomt. Huset var byggnadsminnesförklarat och tomtens jordlager innehöll fornminnen som schaktades bort.

I början av år 2009 dömdes Mats Gustavsson till dagsböter för att ha renoverat insidan av Hedensberg varvid planlösningen ändrades.Den nu aktuella domen fokuserar på de utvändiga arbetena.

Tingsrätten konstaterar att Gustavsson fått besked av länsstyrelsen att området kring gården utgjorde en fast fornlämning som genom renoveringarna ändrats och skadats utan tillstånd.

Därför döms han till 40 dagsböter à 810 kronor; 32 400 kronor. Han frias helt från ”brott mot 3 kapitlet, lagen om fornminnen med mera” – tingsrätten konstaterar att den lagen uttryckligen inte gäller fast fornlämning. AB Hvalfisken behöver inte heller betala företagsbot; företaget var inte inblandat i renoveringen.