Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friade Bombardierchefen kan bli fälld ändå – korruptionsenhet överklagar

Den friande domen mot Bombardierchefen överklagas av Riksenheten mot korruption. Chefen anklagas för att ha mutat en tjänsteman i Azerbajdzjan vid en mångmiljonaffär.

Annons

KammaråklagarnaThomas Forsberg och Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption överklagade på onsdagen Stockholms tingsrätts friande dom mot en chef på Bombardierkoncernen. De anser att tingsrätten gjort en felaktig rättslig bedömning av straffbestämmelsen.

– Kärnfrågan i målet är om den aktuella förmånen kan anses vara otillbörlig eller inte. Bedömningen bör vara om förmånen objektivt sett har haft förutsättningar att påverka tjänstemannens utförande av sitt arbete eller om den kan uppfattas somen belöning för hur hans uppgifter utförts, skriver de båda i ett pressmeddelande.

Som VLT tidigare skrivit friade Stockholms tingsrätt Bombardierchefen som i augusti åtalades för grovt givande av muta.

Åklagarna misstänkte att den anställde lovat en offentliganställd tjänsteman vid järnvägsmyndigheten i Azerbajdzjan ekonomiska förmåner i samband med en mångmiljonaffär.

Läs mer: Uppdrag granskning synar Bombardier på nytt

Bombardierchef misstänkt för mutbrott släpps fri

Bombardieranställd frias helt från anklagelser om mutbrott

Nya avslöjanden kring Bombardiers misstänkta mutor

Bombardier misstänks vara inblandat i muthärva