Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friades för cannabisbruk mot smärtan - döms i hovrätten

37-årige västeråsaren Andreas Thörn dömdes i dag av Svea hovrätt för narkotikabrott efter att ha brukat cannabis som smärtlindring efter en bilolycka. I somras friades han av en oenig tingsrätt.

Domen i Svea hovrätt kommer alltså efter att åklagaren överklagat Västmanlands tingsrätts friande dom från i somras. Hovrätten skriver i domen att Thörns läge visserligen är "bekymmersamt", men att han inte kan anses ha befunnit sig i en nödsituation, vilket tingsrätten hänvisade till i sin friande dom.

Andreas Thörn döms, eftersom han använt cannabis för att lindra sin svåra smärta, till villkorlig dom med dagsböter.

Det var i januari i fjol som polisen hittade tre stycken marijuanaplantor i Andreas Thörns tvättstuga. I en burk fanns även torkad marijuana och i ytterligare en burk fanns en sorts kräm, också den med marijuana i.

Läs mer: Får ha cannabis som medicin 

Andreas Thörn berättade i tingsrättsförhandlingarna om bakgrunden till sitt cannabisbruk. 1994 råkade han ut för en bilolycka och hamnade i rullstol. Efter att under många år ha mått dåligt av de dyra mediciner han förskrivits började han använda cannabis i stället.

I en debattartikel i Metro i maj förra året skriver Thörn om hur hans situation förbättrats efter att han upptäckt cannabis:

"Resultatet var överväldigande. Smärtan blev lindrigare och mina andra problem klingade av och försvann nästan helt. ag orkade mer och kunde gå upp i arbetstid, träna och vara mer delaktig i familjelivet. Ångesten lyste med sin frånvaro och jag mådde bra. Jag var inte längre en bromskloss i min familjs vardag. Mina nära, min omgivning och min läkare såg alla en ny människa i mig."