Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friades för cannabisbruk mot smärtan - döms i hovrätten

37-årige västeråsaren Andreas Thörn dömdes i dag av Svea hovrätt för narkotikabrott efter att ha brukat cannabis som smärtlindring efter en bilolycka. I somras friades han av en oenig tingsrätt.

Annons

Domen i Svea hovrätt kommer alltså efter att åklagaren överklagat Västmanlands tingsrätts friande dom från i somras. Hovrätten skriver i domen att Thörns läge visserligen är "bekymmersamt", men att han inte kan anses ha befunnit sig i en nödsituation, vilket tingsrätten hänvisade till i sin friande dom.

Andreas Thörn döms, eftersom han använt cannabis för att lindra sin svåra smärta, till villkorlig dom med dagsböter.

Det var i januari i fjol som polisen hittade tre stycken marijuanaplantor i Andreas Thörns tvättstuga. I en burk fanns även torkad marijuana och i ytterligare en burk fanns en sorts kräm, också den med marijuana i.

Läs mer: Får ha cannabis som medicin 

Andreas Thörn berättade i tingsrättsförhandlingarna om bakgrunden till sitt cannabisbruk. 1994 råkade han ut för en bilolycka och hamnade i rullstol. Efter att under många år ha mått dåligt av de dyra mediciner han förskrivits började han använda cannabis i stället.

I en debattartikel i Metro i maj förra året skriver Thörn om hur hans situation förbättrats efter att han upptäckt cannabis:

"Resultatet var överväldigande. Smärtan blev lindrigare och mina andra problem klingade av och försvann nästan helt. ag orkade mer och kunde gå upp i arbetstid, träna och vara mer delaktig i familjelivet. Ångesten lyste med sin frånvaro och jag mådde bra. Jag var inte längre en bromskloss i min familjs vardag. Mina nära, min omgivning och min läkare såg alla en ny människa i mig."