Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias för knivdåd - utpekande inte säkert

Inget vittne och ingen omständighet har med tillräckligt stor säkerhet bundit någon av de misstänkta vid de uppmärksammade knivdåden på och kring Bangatan i juli i år.

Det framgår av tingsrättens friande dom.

Västmanlands tingsrätt – rådman och flera nämndemän – är enig i den friande domen mot de två män, 25 och 26 år gamla, som stått åtalade för att med kniv ha stuckit ner två män på Malmaberg. En av männen, 25-åringen, döms till dagsböter för flera orelaterade, medgivna småbrott.

Tingsrätten går på punkt efter punkt, i den 35 sidor långa domen, igenom de indicier som fanns mot männen, och konstaterar att det just handlar om indicier, alltså att det inte finns några absoluta, säkra bevis som pekar ut någon av männen.Att tidningsbudet och tidningsbudets kamrat pekade ut de båda vid huvudförhandlingen tillmäts inget bevisvärde av rätten.

Vid fotokonfrontationen kunde tidningsbudets efter mycket övervägande endast peka ut 25-åringen ”till 75 procent” och att han vacklade mellan 26-åringen och en bild på en annan, helt oskyldig person. Bland annat sade tidningsbudet vid fotokonfrontationen att bilden på 26-åringen var lite misstänkt – men att det inte var han, men efter att ha sett om bilderna och fört ett längre resonemang fastnade han för 26-åringens bild.En taxichaufför som vittnade uteslöt också helt 25-åringen som misstänkt.

Vad gäller det tidigare överfallet mot en 40-årig man är det klarlagt att de åtalade vid något tillfälle under dagen funnits på platsen – men inget vittne har kunnat peka ut dem som säkert närvarande vid brottet.