Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias för människohandel

Västmanlands tingsrätt friar fyra personer som åtalats för en stor härva med människohandel. Tingsrätten sätter ingen tilltro till de uppgifter om kidnappning och fångenskap som åklagarens huvudvittne förde fram i rättegången.

De fyra – en 58-årig man från Göteborg, en 39-årig man från Bohuslän, en 43-årig man från en mindre ort utanför Västerås samt en 49-årig kvinna från Västerås - frias på varje punkt som har med den påstådda människohandeln, påstådda våldtäkterna, påstådda olaga frihetsberövanden och påstådd misshandel att göra.

Att de skulle frias i allt väsentligt stod klart redan den 18 augusti då rätten efter en mycket lång rättegång beslutade försätta samtliga tre som ännu var häktade på fri fot.

En av männen – 58-åringen – döms för bedrägeri till sex månaders fängelse. Den domen avser en bil som han hyrt i annans namn i Sverige, kört ner till Tyskland och där sålt. Brottet hade inget samband med människohandelshärvan.

Övriga frias helt och kan därmed se fram emot skadestånd för den långa tid – från mitten av april till mitten av augusti – de tre männen suttit inlåsta som anhållna och sedermera häktade. Den 49-åriga kvinnan satt inlåst endast två veckor.

Enligt åtalet blev den 28-åriga slovakiska kvinnan som var åklagarens huvudvittne och målsägande mot de fyra åtalade lurad till Sverige under falska förespeglingar, hållen i den 49-åriga kvinnans lägenhet i Västerås under fängelseliknande förhållanden och även vid något tillfälle våldtagen av den 43-årige mannen.

Under rättegången gjorde dock 28-åringens vittnesmål ett bitvis svagt intryck och hon hade märkligt svårt att hålla sig till en version av de händelseförlopp hon redovisade.

Västmanlands tingsrätt skriver att utredningen inte ger stöd för att hon skulle ha tagits till Sverige för att exploateras för sexuella ändamål eller tvingas delta i brottslig verksamhet av ekonomisk natur.

Tingsrätten skriver att det är mindre troligt att den 49-åriga kvinnan skulle kunna hålla 28-åringen inspärrad, med hänsyn till hennes fysiska och psykiska status, där rätten bland annat noterat att 49-åringen är ”synnerligen späd till sin kroppskonstitution” och därför inte kunnat utöva det tvång hon påstås ha gjort.

28-åringens ”uppgifter om att hon varit inlåst framstår som överdrivna” skriver rätten.

28-åringens uppgifter motsägs av en annan kvinnas uppgifter som anger att 28-åringen var i Sverige för att hitta en man att gifta sig med, för att på så sätt få ett bättre liv än det hon hade som prostituerad i Tyskland.

Även åtalet mot 43-åringen för våldtäkt underkänns av rätten som konstaterar att kvinnan led av gonorré, inte mannen. Kvinnan ansåg att mannen smittat henne, men det håller rätten för helt osannolikt eftersom han var smittfri. Varje form av stödbevisning saknas för våldtäkten och mannen frias därför.

Den 58-årige mannen frias också från påståenden om att ha misshandlat en annan kvinnas barn.

Det är ännu inte känt om domen ska överklagas av åklagaren. Kammaråklagare Anna-Lena Nilemar vid internationella åklagarkammaren i Stockholm har semester till början av september – sista dag för överklagande är 15 september.