Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias från anklagelser om grovt bidragsbrott

Åtalades för att ha lurat CSN om studier utomlands.

Den 40-årige västeråsaren bedrev en längre tids studier i ett utomeuropeiskt land och fick mer än en kvarts miljon kronor i studiemedel från CSN, inklusive så kallade merkostnadslån.

Men några e-postmeddelanden från ett par personer som tycktes vara anställda vid universitetet i det aktuella landet talade om att västeråsaren i praktiken avslutat sina studier 2010 och CSN drog in studiestödet.

Västeråsaren åtalades för grovt bidragsbrott.

Men åklagaren har inte presterat någon polisutredning som visar vilken roll de personer som skrev e-postmeddelandena till CSN har inom universitetet. Några förhör med dem har inte hållits. Försvarsadvokaten har inte kunnat ställa några frågor till dem.

Samtidigt har 40-åringen presterat andra bevis för sina studier och angivit att han kommit på kant med en korrupt universitetsledning som möjligen varit ute efter att motarbeta honom.

Tingsrätten bedömer att 40-åringens berättelse inte motbevisats – och polisutredningens brister avseende de båda uppgivna universitetsföreträdare är fatalt för åtalet.

40-åringen frias helt.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.