Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias trots sex med 13-åring

Två instanser har friat en 27-årig man från anklagelser om våldtäkt sedan han haft sex med en 13-årig flicka.

Anledningen är främst att såväl Västmanlands tingsrätt som Svea hovrätt anser att flickans kroppsliga utveckling gjort att hon ser betydligt äldreut. Även hennes sätt att uttrycka sig anser rätten inte vara typiskt för en 13-åring utan snarare en äldre tonåring.

Men också att flickan ändrat sin berättelse flera gånger, och att berättelserna innehållit flera motsägelser.

Att minst ett samlag (som termen lyder oavsett under vilka omständigheter) ägt rum anser såväl tingsrätten som hovrätten styrkt.

Händelserna ägde rum kring påsk 2014 då flickan var på rymmen från en familjehemsplacering, hamnade hemma hos 27-åringen efter att en kamrat i närheten som hon skulle hälsa på inte var hemma.

Vad som skett är omtvistat. Klart är att flickan haft tillträde till 27-åringens lägenhet under flera dagar.

Enligt henne själv blev hon våldtagen och hindrades att lämna lägenheten. Både tingsrätt och hovrätt framhåller dock att hon under tiden hon haft tillgång till 27-åringens lägenhet fritt kunnat vara ute och träffa kamrater utan 27-åringen.

Hon hade då kunnat kontakta polis. Tings- och hovrätt påpekar också att flickans berättelser i fråga om våldtäkterna varit vaga medan berättelserna i övrigt inte varit det.