Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskistränare avstängd

Friskis och svettis i Västerås har stängt av en av sina funktionärer. Detta efter anklagelser om att han ska ha bjudit minderåriga på alkohol och hasch.

Det var i måndags som mamman till en pojke i 16-årsåldern kontaktade Friskis och svettis. Hon berättade att hennes son sedan en tid tillbaka hade börjat umgås med en äldre funktionär, som för mindre än ett halvår sedan dömdes för att ha ertappats i en stulen bil.

Mamman påstår att hon genom poliskontakter fått veta att funktionären är känd för att inhysa minderåriga i sin lägenhet och förse dem med alkohol och droger.

Nyligen dök han upp på en fest som sonen anordnade.

– Han bidrog med alkohol och introducerade även min son till cannabis, säger kvinnan.

Friskis och svettis reagerade omedelbart på uppgifterna.

– Jag konfronterade honom direkt. Men han säger att det inte stämmer. Han medger att han festar med minderåriga, men inget annat, säger Marie Johansson, verksamhetschef för Friskis och svettis i Västerås.

Samtalet mynnade ändå ut i att funktionärens engagemang i Friskis och svettis upphör. Marie Johansson betonar att det varken är lämpligt eller möjligt för Friskis och svettis att bedöma sanningshalten i anklagelserna.

– Det är polisens sak, säger hon.

Ni har ganska hög svansföring i frågor som rör droger. Bland annat marknadsför ni er med att vi är ”vaccinerade mot doping”. Men är det verkligen möjligt att utlova något sådant?

–Vi har 350 ideella funktionärer. Vi kan omöjligt att drogtesta varenda en som kliver in. Men vi har hela tiden utbildning och för samtal om våra värderingar, säger Marie Johansson.