Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola hotas av att få bidrag indragna

Problemen för MoveIT-gymnasiet i Västerås fortsätter. Nu hotar Skolinspektionen med att dra in skolans rätt till bidrag.

Som VLT skrev om i onsdags har MoveIT-gymnasiet svårt att locka till sig elever inför höstterminen. Skolans ägare sa då att han ville sälja gymnasiet, annars skulle det läggas ned.

Nu är skolans rätt till bidrag hotad efter att Skol-inspektionen vid en tillsyn funnit en rad brister.

Skolinspektionen är bland annat kritisk mot att det saknas en tydlig pedagogisk ledning som tar ansvar för att skolan uppfyller de nationella kraven. Rektorn har fått ett så begränsat uppdrag att det finns oklarheter kring vem som faktiskt är skolans rektor påpekar Skolinspektionen i sin rapport.

Inspektionen har funnit att två av tre lärare saknar pedagogisk högskoleexamen och att lärare måste undervisa i kurser som de inte har kompetens för. MoveIT saknar också en plan för hur elevernas utbildning ska organiseras över hela studietiden.

Skolan har heller inte en stabil ekonomi och det är en åtgärd som också måste åtgärdas.

MoveIT har nu till 10 juni på sig att redovisa vilka åtgärder som vidtagits eller planerats. Annars kan skolans rätt till bidrag frysa inne. Om en ny ägare tar över är det den nya ägarens ansvar att se till att bristerna åtgärdas.

Tidigare har Skolinspektionen återkallat rätten till bidrag vid MoveIT-gymnasierna i Göteborg och Kungsbacka.

För närvarande går sex elever på gymnasiet i Västerås. VLT har utan framgång sökt skolans ägare samt rektorn här i Västerås.