Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola i Hallsta 2012?

Den ekonomiska föreningen Kunskapsakademin vill öppna en friskola i Hallstahammar nästa år.

Kunskapsakademin, som består av tre intressenter, har skickat in ansökningar som gäller ett 20-tal orter, från mellersta Sverige och norrut. Planen är att starta friskolor på fyra eller fem orter nästa år. I oktober väntas Skol-inspektionen ge besked om ansökningen som gäller Hallstahammar.

– Blir svaret positivt är sannolikheten mycket stor att vi startar en skola i Hallstahammar hösten 2012, säger Fredrik Ahlgren, kontaktperson på Kunskaps-akademin.

Hallstahammar har flera fördelar menar han.

– Befolkningstillväxten är positiv. Det är också en mindre kommun, vilket ofta gör det lättare att föra en dialog mellan kommunens representanter, föräldrar och fastighetsägare.

Ansökan gäller ett fritis och en grundskola upp till årskurs sex, med 30 barn i varje klass.

– Vi sparkar förmodligen i gång med de tre lägsta årskurserna och fyller på de högre årskurserna efterhand.

Alla tre intressenterna är eller har varit sysselsatta inom skolan. Antingen som lärare eller entreprenörer inom förskolan, gymnasiet, kvalificerad yrkesutbildning och högskolan. Men de har aldrig varit verksamma inom grundskolan och däri ligger utmaningen.

– Vi vill försöka höja kvalitén mot hur det ser ut i dag. Barnen ska ges möjlighet att göra läxorna i skolan innan de går hem, det ska vara en hög nivå av behöriga lärare och så rejäl skolmat, summerar Fredrik Ahlgren.