Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolorna plockar russinen ur kakan

Jag är så trött på att höra ordet fri i sammanhang som friskolor, äldreboende, läkarmottagningar och så vidare. Det är endast en marknad för dessa som kan agera där det är fritt att konkurrera ut andra – alltså en marknad där det finns tillräckligt kundunderlag för att plocka russin ur kakan. Jag har aldrig hört att någon friskola, äldreboende vill etablera sig där det inte finns lönsamhet för utövaren.

Friskolor slår ut kommunala skolor, till exempel genom att muta sina elever med glädjebetyg, enligt rapport från Jonas Vlachos, nationalekonom. Ett exempel är Bäckbyskolan i Västerås. Friskolor kan också välja bort elever med särskilda behov – just för att dessa inte är lönsamma. Mina barn växte upp på Bäckby och gick på Fridhemsskolan, den hade ett så gott rykte att det sökte sig lärare hit från andra orter. Detta var 1974 och även högstadiet på Bäckby hade ett gott rykte, till dess att friskolereformen kom.

Det finns inte heller någon reell frihet för mig som brukare att välja ett äldreboende. Återigen så kan ett företag slå ut kommunal verksamhet genom att förklara att brukare utanför tätorten inte är välkomna hos dessa fria företagare, eftersom de inte är lönsamma. Alltså så har de rätt att tacka nej till mig om jag vill få hemtjänst eller boende genom en fri företagare. Risker finns dessutom att man inte får anmäla missförhållanden inom sådan verksamhet.

Siri Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare