Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frisörer blir egna företagare och hyr stol

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Frisörerna har råkat i luven på varandra. Flera av frisörerna har tagit efter den amerikanska modellen och hyr ut frisörstolar i stället för att anställa personal.

Även i Västerås finns nu stolar att hyra vilket innebär att arbetslösa frisörer kan bli egna företagare.

Från fackligt håll anser man att uthyrarna på det här sättet kringgår arbetarskyddslagen och skapar en otrygg tillvaro för den som hyr "sina" stolar.

- Det här är ett sätt att kringgå arbetstagarbegreppet. Vi har försökt att granska den här verksamheten men de som hyr stolar vill inte bli granskade, säger Lars Candel, Svenska frisörarbetarförbundets ombudsman.

Han tar avstånd från uthyrningen av stolar och menar att innehavarna av en frisörsalong ska anställa sina frisörer och därmed ge dem den sociala trygghet de har rätt att kräva.

Arbetslöshet

- De som hyr stolar deklarerar en betydligt lägre inkomst än vad en anställd har. Det innebär att man inte kan utesluta att det kan förekomma svarta pengar. Det finns många sätt att kringgå redovisningen av en kassa. Den här gruppen av frisörer är egna arbetsgivare och ska därmed betala arbetsgivaravgift och skatt, säger han.

Men från förbundsnivå kan man inte göra så så värst mycket.

De som hyr stolarna är inte medlemmar i förbundet. Arbetslösheten inom yrkeskåren är stor, vilket är en av anledningarna till att den här verksamheten blomstrar.

- Det här är ett sätt att lyfta över ansvaret på dem som hyr stolarna. De innehavare som gör så här vill inte längre ta sitt ansvar.

- Jag misstänker att det bara är olönsamma företag som ägnar sig åt sådan här verksamhet, säger Frisörföreningens ordförande i länet, Göran Fahlander.

Han driver salong Klippstugan i Sigma varuhus. Tolv anställda frisörer arbetar i salongen och företaget går med vinst.

"Inget för mig"

- Skulle jag börja hyra ut mina stolar så skulle vi tvingas till tolv bokföringar. Men troligen skulle vi nog kunna höja omsättningen men samtidigt skulle staten få in mindre skatt. Men den här nya verksamheten är inget för mig.

- Det skulle vara att sätta trygghetslagen åt sidan. Själv sitter jag i en besvärlig sits eftersom min förening inte vill stoppa verksamheten, samtidigt som jag är emot den, säger Göran Fahlander.

De anställda i Fahlanders salong har avtalsenlig lön, vilket betyder en grundlön på 5 500 kronor i månaden. Till det tillkommer en viss provision som gör att timlönen ligger runt 50 kronor.

- Plus att de anställda kan känna sig trygga. De slipper hela den administrativa delen. Den får jag som företagare svara för, säger han.

Tryggheten viktig

Just nu jobbar Kicki Sarcinelli som sjukvikarie i salong Klippstugan.

I vanliga fall är hon arbetslösoch söker efter ett fast jobb som frisör. Men för henne är alternativet att hyra en stol inte aktuellt.

- Det skulle bli en alltför otrygg tillvaro. Först måste man jobba in till hyran för stolen och sedan till skatt och sociala avgifter. Sedan är det tveksamt om det blir något över om allt redovisas som det skall göras.

- Dessutom skulle det blir ett allt för stort ansvar. Stolhyran måste man dessutom betala även om man råkar bli sjuk. För mig betyder tryggheten med en fast anställning betydligt mer. Jag fortsätter att söka jobb tills jag får ett, säger hon.

Inget olagligt

Hos Salong David i Korsvirkeshuset, som drivs av Kenneth Persson, följer man den amerikanska modellen. Stolar hyrs ut till hågade frisörer för 3 800 kronor i månaden, vilket Kenneth Persson betecknar som väldigt billigt.

- Det finns inget olagligt i den här verksamheten. Det kan väl inte vara olagligt att bli egen företagare. Jag ska hyra ut alla fyra stolarna.

- Var och en som hyr hos mig ansvarar för sin egen kassa medan jag står för de investeringar som gjorts, säger han.

Ångrar sig inte

Hittills är det bara en stol som hyrts ut och bakom den arbetar Anette Qvist som tröttnade på att söka jobb som inte fanns.

- När jag gick ut som elev blev jag arbetslös. Jag har sökt fast anställning sedan förra sommaren. När den här chansen dök upp så tog jag den vilket är något som jag inte ångrar.

- Nu skulle jag inte kunna tänka mig en fast anställning. Jag skulle till och med tacka nej till ett sådant erbjudande. Det är skönt att få ta ansvar. Pappersexercisen som följer med får man ta. När det gäller lönsamheten så är jag övertygad om att det ska gå runt, säger hon.

Och här kan du gotta dig i frisyrer från olika decennier.