Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram att bo på husbåt året om

Tidigare har Västerås stad krävt bygglov för att bo på husbåt vid kaj.

Frågan har diskuterats i många år.

Anledningen har varit att permanent boende på vatten ska bedömas på samma sätt som boende på land.

Entreprenören Rolf Bergqvist, som bygger husbåtar, har stridit emot det, bland annat med hänvisning till EU-direktiv som enligt honom säger att det ska vara okej att bo på båt utan bygglov.

Men nu har reglerna ändrats, enligt Hans Stergel (C), ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv. EU:s nya fartygsdirektiv har gjort det möjligt att hyra plats för fritidsfartyg för boende i Västerås utan att det krävs något bygglov.

Varför har det tagit så lång tid?

– Jag har förståelse för om det har upplevts så – och så är det också. Men det här är inte helt enkla saker att hantera med väldigt snåriga regler och många olika parter inblandade. Det är inte bara att säga ja hur som helst, säger han och syftar bland annat på miljöfrågan.

Hans Stergel säger att det är öppet för vem som helst att hyra en plats av kommunen bara man uppfyller kraven för exempelvis avloppet. Avtalet är på ett år, men i framtiden kan det bli möjligt att hyra över längre perioder.

– När nu reglerna säger att det är okej är vi positiva. Det är bara bra med nya bostäder i Västerås. Nu provar vi för att se hur det går, säger Hans Stergel.

I år skapas

två kajplatser för att kunna bo året runt vid Öster Mälarstrand. Det är ett försök. Karin Spets, fritidsstrateg på Västerås stad, säger att man under nästa år kommer att skapa ytterligare fem till åtta platser vid Öster Mälarstrand, i närheten av den plats där Elbafärjan lägger till.

För Västerås stad innebär de nya platserna för husbåtar inga extra kostnader.

– Kostnaderna som blir tar vi in på avgifterna – och det ska gå plus minus noll, säger Karin Spets.

Rolf Bergqvist har

sedan 20 år drivit frågan om husbåtarnas vara. Han vill inte, som han säger, ”gegga” i det som varit genom åren, men konstaterar ändå:

– Äntligen har tjänstemännen förstått vad det handlar om och vilka regler som gäller. Det går inte att säga nej. Jag är skitnöjd efter alla år, och nu får vi se hur stort intresset är.

Husbåtarna, som han bygger, är självförsörjande med bland annat eget reningsverk och kamin. Det behövs inget kommunalt vatten eller avlopp.

– Vi kräver ingen kommunal service alls. Det enda som behövs är en tamp och en brygga att lägga båten vid, säger han.