Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fröna vet själva var de ska så sig

Under fyra decennier har Sören Svanberg arbetat med sin villatomt, som är på omkring tusen kvadratmeter. Det som 1970 var en ordinär platt gräsmatta, är idag en lätt kuperad trädgård med damm, porlande bäck och massor av växter.

– Många av växterna är självsådda, säger Sören när vi häpnar över mångfalden i hans trädgård.

Bland annat ett numer vuxet pilträd och en hägg.

Men det ska förstås vara hos en trädgårdsamatör, som självsådda växter ser ut att ha hamnat precis på rätt ställe. Sören säger att han inte lägger ner så mycket pengar på växter längre, han drar upp mycket själv och delar dem där det går. Dessutom byter trädgårdsamatörer växter och fröer med varandra.

Han försöker att plantera planerat, så att det hela säsongen finns blommande växter inågot hörn av trädgården.

Ogräs då, det måste väl vara en hel del arbete med att rensa i alla rabatterna?

– Jag planterar tätt, men ett och annat ogräs får man ändå rensa bort.

En bit av den forna gräsmattan finns kvar, ”bara en grönyta”, som Sören kallar den. Han lägger inte ner någon större möda på grönytan.

– Det är ju bara en gräsmatta, blir den brun av torka så spelar det ingen roll, när det regnar blir den snart grön igen, kommenterar han.

Sin kraft lägger Sören i stället på växtligheten och de nya projekt han ständigt verkar ha på gång. När VLT var på besök förra sommaren höll han på att bygga ut altanen på kortsidan av huset. Men han har oftast flera projekt på gång samtidigt.

På villans västervägg slingrade sig vindruvsplantor med klasar av ännu inte mogna druvor. Plantorna, som även växte i taket i uterummet, har en historia.

– Jag gick en managementkurs 1983 och på kursen deltog bland annat en trädgårdsintresserad person från Bofors. Vi kom att prata om vårt gemensamma fritidsintresse trädgård. Han hade lyckats med vindruvor, vilket jag inte hade. Efter en tid kom det ett paket från honom med en massa pinnar i, säger Sören.

De ”pinnarna” är moderplantor till de blå druvor, som fram emot sensommaren kommer att mogna på villaväggen.

I dammen, som är 1,10 m djup, lever några koikarpar, som är en förädlad variant av den vanliga karpen. Från början var de 14 stycken, men efter att en katt setts i trädgården vid olika tillfällen, minskade antalet betydligt. Under vintern täcks dammen med ett plastlock och vattnet värms upp med en doppvärmare.

– För att vattnet ska syresättas har jag också en pump i dammen.

När gropen grävdes för dammen körde Sören bort 224 skottkärror jord. Jorden tippade han strax utanför tomtgränsen mot en allmänning. Där planterade han några bärbuskar, fortfarande till de flesta förbipasserandens glädje.

– Det här är en trädgård i ständig förvandling, nästa säsong kommer den inte att se exakt likadant ut, säger han.