Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösåker planerade för annat än träda

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

I det gamla odlingslandskapet, där människor strävat alltsedan förhistorisk tid, får åkerjorden helt ny användning. Det handlar om Västerås nya 18-hålsbana som ska stå fullt klar i juli 1989.

VLT 21 oktober 1987.

Bara en sak bekymrar honom i dag.

-Det får inte regna för mycket.. Annars går allt som planerat för lantmästare Christer Ral på Frösåkers gård.

I det gamla odlingslandskapet, där människor strävat alltsedan förhistorisk tid, får åkerjorden helt ny användning. Det handlar om Västerås nya 18-hålsbana som ska stå fullt klar i juli 1989.

När Christer Ral visar vägen i lera, pinnmo och åkerjord en dimmig oktoberdag visar det sig att tio av 18 hål redan är grovplanerade. Sex schaktmaskiner har varit i gång, nu behöver han bara fyra.

800 ton skog, mest gran, har körts iväg.

-Vi har fått gallra litet i skogsdungarna, där ska vi låta får gå omkring och hålla undan buskar och sly.

Han visar vägen upp till 17:e hålet. Ett par fyra-hål på 330 meter med tre och en halv meters sluttning upp till green. Uppe på höjden ligger också utslagsplatsen för sista hålet, nere vid den stora stenladan.

MÄLAREN

-Vi har försökt skapa en bana, som också passar in i naturen, det öppna landskapet, ekdungarna och som går ner till Mälarens strand, berättar Christer Ral, som jämte Jan Andhagen investerar sju miljoner kronor i banbygget.

Golfbanan ska arrenderas ut till Frösåkers golfklubb.

-Hittills har klubben fått drygt 150 medlemmar. Insatsen är 8000 kronor per person, personer yngre än 22 år betalar 4000 kronor. Efter årsskiftet kostar insatsen 10000, och invigningsåret uppgår den till 12000.

Under hösten fortsätter arbetet med grovplanering och schaktning och till våren avslutas arbetena med bla dränering.

Övningsbanan är redan sådd och kan öppnas i maj-juni nästa år. Till sommaren ska golfbanan sås, längre fram på hösten fortsätter man med finarbeten på fairways och greener och i juli 1989 är allt klart.

SANDBUNKRAR

-Vi tror att banan har förutsättningar för att bli bland de bästa i Sverige, men också övningsbanan är intressant, där har vi byggt upp sandbunkrar på 60, 110 och 160 meter, säger Christer Ral.

Vilka ska kunna spela på Frösåker?

-Alla kategorier. Banan är ritad på ett sådant sätt att den både är svår och lätt. Varje hål har flera utslagsplatser, fortsätter han. Särskilt intressant är förstås de utmaningar som har byggts in i banan. Vid hål nio kan bollen hamna i vatten.

-Dammarna görs två meter djupa för att hindra att det växer upp vass. Mer än golf planeras också.

STENLADAN

För att bevara den gamla stenladan, byggd av ryska krigsfångar på 1700-talet, och ge den ny användning har det också utarbetats planer på en konferens- och hotellanläggning med restaurang mm. Ett extra lockbete för att utveckla företagsgolf och turism.

-Anläggningen blir frikopplad från golfklubben men givetvis krävs det att de olika parterna, aktiebolaget och klubben, kan utveckla ett bra samarbete. Jag tror att konferens- och hotellanläggningen också ger en bra beläggning under den del av sommaren då också golfspelarna är bortresta på semester.

-Vi har full möjlighet att bygga ut banan till 27 eller 36 hål och då kan man få tre niohåls-slingor. Innebär då banbygget att familjen Ral helt lägger ner jordbruket?

-Nej, min far fortsätter att driva resten av åkermarken, berättar Christer Ral.