Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frösåkers golfbana klar 1989

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Frösåkers golfbana, skall stå klar hösten 1989, är det meningen. Då har den kostat sju miljoner kronor. Det meddelades vid den informationsträff som klubben höll på Scandic hotell.

VLT 870627.

Golfbanan är ritad med 18 hål, men projekterad för ytterligare 18. Den är belägen vid Frösåkerviken, en av Mälarens vikar.

En av Sveriges mer etablerade golfbanearkitekter, Sune Linde, har ritat banan. Hans skisser har sedan presenterats för kommunen och länsstyrelsen, varvid man inhämtat synpunkter på hur kulturminnesmärken kan bibelhållas.

Enligt planerna kommer banan att få stora möjligheter till övningsspel, men också den som är mer avancerad kan komma att möta sina utmaningar där.

För dagen finns två alternativ till klubbhus. Det ena är den ena av flyglarna till Frösåkers gård. Där bor nu den nybildade klubbens ordförande, tillika nuvarande jordbrukare på gården, Christer Ral.

Det andra alternativet är en gammal lada, där det också finns planer på att inrätta ett konferenscenter med hotell.

Båda byggnaderna är K-märkta och från slutet av 1700-talet. Kostnaderna för 18-håls banan och maskiner beräknas alltså bli sju miljoner kronor.

Kostnader för klubbhuset kommer sedan till.

Banan finansieras via medlemmarna samt företag i regionen som är intresserade. Kapitalinsatsen per medlem beräknas bli 10000 kronor. Medlemsavgiften blir i år 400 kronor. Kostnadskalkylen är beräknad på att klubben får minst 800 medlemmar.

-Som det nu är finns det inga kommunala golfbanor i Sverige, berättar Jan Andhagen, golfproffs från Västerås golfklubb, tillika ledamot i Frösåkers golfklubb och sakkunnig då dess bana har ritats.

-Ändå är golfintresset på frammarsch. För närvarande spelar 150000 svenskar och antalet ökar med 18 procent per år. De övriga två klubbarna i Västerås golfklubb och Ängsö golfklubb, har 1100 medlemmar var och flera hundra personer köar för att få bli medlemmar där.