Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fryshuset har varit en mer adekvat benämning.

Projektet Kokpunkten har legat på is under en längre tid nu. Men kanske kan det åtminstone börja sjuda i höst, om Peab hittar finansiärer och bygget långt om länge kan sätta igång. Det vore verkligen på tiden.

Det har gått drygt fem år sedan idén om ett äventyrsbad i Västerås först såg dagens ljus. Peab ville bygga om det gamla ångkraftverket och projektet döptes till Kokpunkten. Och det skulle inte bli vilket äventyrsbad som helst, utan Nordens häftigaste upplevelsecentrum.

Om allt hade gått enligt planerna hade det nya äventyrsbadet stått klart för över ett halvår sedan. Men som med de flesta byggen blev det försenat. Det har inte ens påbörjats.

Planerna inkluderade nämligen ingen lågkonjunktur med därpå följande svårigheter att låna pengar. Det fanns heller ingen beredskap för vad man skulle göra med de befintliga baden medan man väntade på att sagda lågkonjunktur skulle vända.

Namnet Kokpunkten har under ett par års tid varit så långt från att beskriva verkligheten runt projektet som det bara går. Fryshuset har varit en mer adekvat benämning, då hela projektet fått läggas på is i väntan på bättre tider.

Det senaste budet är nu att det kommer att börja åtminstone sjuda om projektet under hösten. Konjunkturen har vänt och Peab, som äger Ångkraftverket och som ska realisera planerna på ett äventyrsbad, tror att det kommer att bli lättare att hitta finansiärer nu. Går det vägen kan det bli byggstart senare i år. Hur det går med det kan endast framtiden utvisa.

Under tiden får västeråsarna fortsätta att löga sig på Kristiansborgsbadet och Lögar-ängsbadet, som båda blivit styvmoderligt behandlade medan man väntat på att konjunkturen skulle vända. Det är tråkigt att det tog så lång tid för ansvariga politiker att inse att man behövde rusta de båda baden medan man väntade på bättre tider.

Det tycks i alla fall som om den politiska enigheten kring Kokpunkten består, även om partierna är positiva till det av skilda anledningar. Frågan är hur det är med tålamodet.

Nordens häftigaste upplevelsecentrum. Det låter något det och det har trissat upp förväntningarna. Hur går det med dem och det skulle visa sig att Kokpunkten inte blir av eller försenas ytterligare? Får man inte en känsla av att ”det bidde en tumme” om man får ta till plan B – bygga om Lögarängsbadet till äventyrsbad i stället?

En del av äventyret i Kokpunkten skulle ju vara alla verksamheter runt i kring. Blir det bara ännu ett ordinärt äventyrsbad, måste det ändå stå sig i konkurrensen med exempelvis Gustavsvik i Örebro.

Miljöpartiets hållning till ett äventyrsbad manar till eftertanke. Om ”Nordens häftigaste upplevelsecentrum” inte blir av, hur stort är egentligen behovet av ett äventyrsbad i stan, när det finns flera andra på rimligt avstånd? Det tål att fundera på.

Förhoppningarna som finns knutna till Kokpunkten är stora. Just nu är det mest angeläget att bygget kan sätta igång. Har det väl gjort det har det mycket att leva upp till. Äventyrsbadet, med all kringverksamhet, behöver bli den attraktion som Peab målat upp och locka folk till Västerås – även efter att nyhetens behag om Nordens häftigaste upplevelser har lagt sig.