Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ful fisk finns åter i Mälaren

Malen har saknats i Mälaren under i stort sett hela 1900-talet, men för sju år sedan började flera fiskare få upp den. Allt tyder på att den är här för att stanna.

Annons

Under 1980- och 1990-talet rapporterades det enstaka fångster av mal i Mälaren. Men under våren 2005 började det komma in fler rapporter om fångster av en hel del unga malar i västra delen av sjön och fångsterna har fortsatt.

2011 fick länsstyrelsen kännedom om att minst tio malar hade fångats. Huvudsakligen är det yrkesfiskare som får den i sina bottengarn mellan Köping och Ängsö.

Det kan finnas flera förklaringar till ökningen :

l Ett restbestånd har lyckats överleva undanskymt på sparlåga trots ogynnsamma förhållanden och ett enstaka familjepar har lyckats med en lek.

l Illegalt utplanterade föräldrarfiskar har lyckats med en lek som resulterat i en kull malar av okänt antal.

l De fångade malarna är alla illegalt utsatta och hämtade från en eller flera av de vilda populationer i andra sjöar.

Det är också möjligt att det kan vara en kombination av förklaringarna ovan.

– De största fångade fiskarna är över 20 kilo. Vi kan därför förvänta oss att den för-ökar sig och att malen har kommit till Mälaren för att stanna, säger länsfiskekonsulent Sven-Erik Åkerman vid länsstyrelsen.

– Anledningen till att den är fridlyst är att den är sällsynt och bara finns på fyra platser i landet. Det är viktigt att den fortlever för att vi ska ha en biologisk mångfald.

Annons