Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ful fisk finns åter i Mälaren

Malen har saknats i Mälaren under i stort sett hela 1900-talet, men för sju år sedan började flera fiskare få upp den. Allt tyder på att den är här för att stanna.

Under 1980- och 1990-talet rapporterades det enstaka fångster av mal i Mälaren. Men under våren 2005 började det komma in fler rapporter om fångster av en hel del unga malar i västra delen av sjön och fångsterna har fortsatt.

2011 fick länsstyrelsen kännedom om att minst tio malar hade fångats. Huvudsakligen är det yrkesfiskare som får den i sina bottengarn mellan Köping och Ängsö.

Det kan finnas flera förklaringar till ökningen :

l Ett restbestånd har lyckats överleva undanskymt på sparlåga trots ogynnsamma förhållanden och ett enstaka familjepar har lyckats med en lek.

l Illegalt utplanterade föräldrarfiskar har lyckats med en lek som resulterat i en kull malar av okänt antal.

l De fångade malarna är alla illegalt utsatta och hämtade från en eller flera av de vilda populationer i andra sjöar.

Det är också möjligt att det kan vara en kombination av förklaringarna ovan.

– De största fångade fiskarna är över 20 kilo. Vi kan därför förvänta oss att den för-ökar sig och att malen har kommit till Mälaren för att stanna, säger länsfiskekonsulent Sven-Erik Åkerman vid länsstyrelsen.

– Anledningen till att den är fridlyst är att den är sällsynt och bara finns på fyra platser i landet. Det är viktigt att den fortlever för att vi ska ha en biologisk mångfald.