Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full koll på stenarna

Ett 30-tal gravstenar ligger just nu ner på kyrkogårdarna i Kolbäcksådalen. Bra kontroller och tidiga renoveringar gör att de osäkra stenarna är så pass få.

När en 8-årig flicka tragiskt avled i Bollebygd i oktober efter att ha fått en gravsten över sig blev det bråttom för kyrkogårdsförvaltningar i hela landet att se över säkerheten.

Många kyrkogårdar måste nu göra stora och kostsamma åtgärder, men i Kolbäcksådalen behöver bara ett 30-tal stenar säkras.

– Det var en firma som lyfte varenda sten här i Sura i slutet på 1980-talet. Bra mycket blev gjort då. Sedan när det blir nya gravrätter, märker man vilka stenar som sitter löst, säger Mikael Rundberg, kyrkvaktmästare i Sura församling.

Han visar en nedlagd sten på kyrkogården. Den är bara ungefär 30 centimeter hög, och utgör knappast någon större risk. Men fastsättningen i marken är undermålig, bara en ihålig dubb höll gravstenen på plats.

– Så här ska det inte se ut, men det gör det inte heller på moderna gravstenar, säger Mikael Rundberg.

På Hallstahammars fyra kyrkogårdar kan besökare få en obehaglig överraskning, för här kontaktar man inte de anhöriga när gravstenen läggs ned, som man gör i Surahammar.

– Stenarna får ligga tills de anhöriga hör av sig, säger Per Nonnen, kyrkogårdsförvaltare.

För att gravstenarna ska resas igen måste de anhöriga kosta på dem en så kallad dubbning, det vill säga att sätta i nya sprintar som håller fast stenen i marken. Det kostar i normalfallet mellan 500 och 1000 kronor.