Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full last straffade sig

De båda männen hade hyrt släpkärra till den lätta lastbilen för en inköpsresa till Tyskland. På hemvägen fastnade de i tullen.

En dag i september 2009 stoppade tullen vid Öresundsbron i Malmö en lätt lastbil med tillkopplat släp. I bilen fanns två män från Köpingstrakten, 37 och 41 år gamla som var på väg hem från inköpsresa i Tyskland, men bilens last var det viktigaste för tullen.

Lastat i bilen och på släpet fanns nämligen 1 424,61 liter starköl, 62,4 liter sprit, 475,2

liter starkcider, 158,4 liter longdrink (alltså en färdig sprit-läskblandning av groggstyrka på burk), 126 liter vin och 8,2 liter likör, mätt så noga som tullen gör när det blir rättssak av det hela.

De båda männen har förklarat sin resa med att de skulle köpa alkoholen till fester, bland annat bröllop. Men varken tullen - eller Västmanlands tingsrätt - tycker att deras förklaringar är tillräckliga.

Det är mängden alkohol - långt över de "referensnivåer" som finns vad gäller ölen och cidern, men även spriten, som fäller männen för smuggling. Mängden vin och likör ligger inte över de referensvärden som kan anses vara personligt bruk.

Mängden kan översättas med 4317 burkar (nästan 180 flak) 33-cl starköl, cirka 89 helflaskor (70 cl) sprit, 1440 burkar (60 flak) starkcider, 480 burkar (20 flak) longdrink, 42 bag-in-boxkartonger eller 168 75 cl-flaskor vin samt drygt elva helflaskor (70 cl) likör.

De blir nu av med alkoholen - som de enligt uppgift köpt för motsvarande 32000 kronor - efter tingsrättens dom. Och döms också till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Tingsrätten framhåller att om fängelse skulle ha dömts ut skulle straffet motsvarat fyra månader.