Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt (nytt) hus hos Zeecks

Förvaring är nyckelordet för att vardagen både ska funka och vara fin i en familj som ibland är en niohövdad skara.

Ytterdörren öppnas och fem barn kikar fram bakom Susanne och Gunnar Zeeck. Två barn är inte hemma i dag. När Susanne och Gunnar träffades hade båda barn i sina tidigare relationer och de sex barnen bor olika mycket hemma hos dem. De har dottern Milli, 3 år, tillsammans.

Att det blev i Hallsta som den nya familjen slog ner bopålarna beror dels på att Susanne kommer därifrån, dels på att det passade familjen logistiskt. Visserligen är det pendling till jobbet, paret driver en inrednings- och designbutik i Västerås, varje dag men de flesta av barnen går i skola och har fritidsaktiviteterna nära.

När paret bestämde sig för att bygga nytt hus, var utmaningen att få plats med både egna rum och stora sällskapsytor för den (mer eller mindre) stora familjen.

Villan var färdigproducerad, men familjen kunde sätta sin egen prägel. Nu har de bott i huset i närmare ett och ett halvt år, och är nöjda med det mesta.

– Groventrén med tvättstugan är alldeles för liten. Det är lite av en miss, säger Susanne.

Gunnar tillägger att det är för lite förvaring och för lite plats för tvätthängning.

Just förvaring är grunden i hemmet. Mycken möda lades exempelvis på att hitta en hallmöbel som gav alla varsin låda för vantar och mössor. Gunnars far har byggt en fast bänk i hallen, så trollas alla väskor bort.

Även kökets inredning och möbler har gott om lådor, skåp och hyllor.

– Jag vill att det ska vara undanplockat, jag klarar inte av stök och vill gärna att det är ordning även i lådorna.

– Vi hittar bra förvaringslösningar för vi är så många, det är nästan ett måste med bra förvaring för oss, säger Gunnar.

Även om stilen är ren, något avskalad och modern finns dekorativa detaljer som krukor från italienska Alessi och ljuslyktor från Iittala.

– De detaljer vi valt, vill vi ju ska synas, de ska inte försvinna i plotter, säger Gunnar.

Själva stilen gör det också lättare att hålla ordning menar Susanne.

– Har man inte mycket prylar är det lätt att hålla rent.

Möblemanget blandar Mio, Nordik, Bruka och Ikea – bland annat. Basfärgen är vit.

– Men vi vill inte ha för mycket vitt, det är viktigt med detaljer som bryter av och gärna i färg, säger Susanne.

– Vi har valt ljuslyktor och kuddar med färg för att bryta av det svartvita i vardagsrummet till exempel, fyller Gunnar i.

Den svartvita hallen mjukas upp av en tapet med bladrankor på väggen vid trappan mot övervåningen. Barnens rum har färgglada fondtapeter från Intrade och Midbec.

– Vi hittade några märken med lekfulla mönster som vi tyckte passade och sedan fick barnen välja sina favoriter, säger Susanne.