Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt realistiskt med 100 procent förnybar energi

Tyskland har nu tagit ett historiskt och på många sätt viktigt beslut. Som ledande industrination har man bestämt att man kommer att avveckla all sin kärnkraft fram till 2022. Vilket land, om inte Tyskland, skulle föregå med en sådan här samhällsförändring? Tyskarna ska vara oerhört stolta över sina ledare som tar ett stort socialt och ekologiskt ansvar genom sitt beslut. Ett nytt kapitel har börjat skrivas i världshistorien. Detta inger hopp om att vi inte alltid kommer att sitta fast i detta förödande mönster där vi konsumerar ofantliga mängder energi.

Tyvärr så har beslutet en mörk och förstämd baksida. I stället för kärnkraften kommer nu Tyskland att satsa på kol och gas, i kombination med förnyelsebara energikällor. Men de fossila bränslena kol och gas resulterar i koldioxidutsläpp och därmed en ökad växthuseffekt. Tyskland uppger också att de vill importera kärnkraft. Det är ohållbart.

Sverige har nu chansen att visa framfötterna. Våra borgerliga, vinstgiriga politiker har inte insett att miljö, produktion och konsumtion går hand i hand, och att vi måste avveckla vår kärnkraft, eftersom man i juni sommaren 2010 tog ett riksdagsbeslut om att låta öppna nya kärnkraftsreaktorer. Den främsta anledningen för att inte avveckla kärnkraften uppges vara att vi måste ha en säker elmarknad där inte kundernas konsumtion äventyras. Givetvis måste vi ha en säkrad eltillgång, då vi byggt upp ett samhälle som bygger på detta, men modern forskning ger en tydlig bild av att vår konsumtion inte är hållbar i förhållande till de resurser vi har.

En global energirapport från Världsnaturfonden WWF, The Energy Report: 100% Renewable Energy by 2050, visar att världens länder till 2050 genom att sluta slösa energi kan klara sin energiförsörjning, inklusive transporter, med hjälp av förnyelsebar energi, då det möjliggörs genom en blandning av kända energieffektiva lösningar och energi från vindkraft, sol, geotermisk energi och biobränslen.

Även rapporter från Greenpeace visar att det är fullt realistiskt med 100 procent förnybar energi i Sverige, och Greenpeace har beskrivit hur det skulle kunna genomföras i Norden, Europa och resten av världen.

Omställningen handlar främst om en effektivare och smartare energianvändning med flexibla och smarta kraftnät som anpassar förbrukningen efter tillgången på energi.

Vi har redan tekniken. Vi har organisationer och människor med enorma mängder kunskaper och idéer. Vi har en stor medvetenhet bland allmänheten vad gäller förnybar energi. Dessutom skapar den förnybara industrin många nya gröna arbeten, och många enskilda företag och privatpersoner har insett att förnybar energi är mycket lönsamt.

Ändå står våra regerande politiker vill-rådiga och lutar sig mot den ”trygga” kärnkraften, helt ointresserade av miljöentusiasternas engagemang och alltid beredda med motargument som serveras från statliga och privata energibolag där vinstintressen ligger i fokus. Låt Sverige bli den första nationen som övergår till total förnyelsebar energi!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel