Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fusk lönar sig inte

Glöm tankarna på att plagiera, samarbeta otillåtet eller fuska på annat sätt när du studerar vid Mälardalens högskola.

Där är nämligen chanserna att åka dit stora – tack vare ett mycket aktivt arbete för att motarbeta fusk i samband med inlämningsuppgifter och tentor.

– Arbetet består i att kontinuerligt utbilda personalen kring frågor om plagiat och hur disciplinnämnden arbetar, enligt Johan Andersson, kanslichef vid Mdh.

Högskolan har sett till att de anställda sedan flera år informerats grundligt om fusk, vilket direkt resulterade i fler anmälningar.

– I första hand beror det på att lärare anmäler i större omfattning, vilket i sin tur beror på ovannämnda satsning från högskolan, samt att det är lättare att upptäcka fusk som plagiat genom enkla medel som Google och Urkund, säger Johan Andersson.

Därför toppade Mdh statistiken för hur många studenter, procentuellt sett, som anmäldes för misstänkt fusk år 2010 med 0,67 procent (alltså 6-7 studenter per 1000, där genomsnittet i landet var drygt 0,2 procent.

Men – vilket också påtalas av Högskoleverket – att många studenter fälls innebär inte att fler studenter fuskar på Mdh. Snarare är det så att Mdh är mer effektiva i sin jakt på fuskare.

Andelen anmälda fuskare som fälls i disciplinnämnden har ökat de senaste åren.Johan Andersson poängterar att ökningen av fällningar dels beror på en erfaren disciplinnämnd, dels är ett resultat av att lärarna informerar studenterna bättre om vad som gäller vid fusk.