Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fusket ökar på Högskolan

Tvärtemot nationella snittet har antalet ärenden rörande fusk ökat på Mälardalens högskola. För 2009 ökande antalet ärenden med över 150 procent från året innan.

Mälardalens högskola ligger på på sjätte plats från botten av de 30 lärosäten som har undersökts av Högskoleverket. Åke Lennander, ordförande i högskolans Disciplinnämnd, menar att ökningen kan bero på att fler fall uppmärksammas än tidigare.

– Det kan handla om att fler utbildningar på högskolan använder sig av plagiatkontrollen Urkund, säger han.

I botten på högskoleverkets lista hittar man mest nyare lärosäten som Högskolan i Dalarna och Södertörns Högskola, även om KTH ligger långt ner.

– Det skiljer sig antagligen från högskola till högskola för hur man arbetar när det finns plagiatmisstankar, eftersom varje misstanke om fusk kräver omfattande efterforskningar kan det ur lärarsynpunkt vara enklare att bortse från det, säger Åke Lennander.

Även om Mälardalens högskola har en hög andel fuskande helårsstudenter om man ser till rikssnittet, 0,29 procent mot 0,17, handlar det om bara 22 studenter som blev avstängda eller fick en varning 2009. Även i könsfördelningen sticker Mälardalens högskola ut, av de 22 studenterna var 17 kvinnor och fem var män, medan de totala siffrorna nationellt var 217 kvinnor och 291 män.

Totalt hanterade disciplinnämnden 46 ärenden under 2009, i jämförelse med 18 2008.

Enligt Åsa Winkler, jurist på högskolan, är det ytterst få som överklagar.

– Nämnden har ett högt krav på att det är ställt utom tvivel att studenter har gjort detta, och min uppfattning är att studenterna följer de beslut som fattas, säger hon.