Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra anställda tvingas bort

Barnens trygghet är sönderslagen. Det menar föräldrar efter det snabba beskedet att fyra i personalen på Stigbergsgårdens förskola flyttats bort.

Det var en upprörd föräldraskara som samlades vid förskolan i går eftermiddag. De hade nyligen fått reda på att fyra i personalen från två olika avdelningar inte längre ska jobba kvar.

– Vi fick höra det när vi hämtade i måndags. Personalen som var där var alldeles uppriven. De grät och berättade att fyra med omedelbar verkan skulle flyttas, säger Rickard Carlson.

VLT var under gårdagen i kontakt med många föräldrar. Flera av dem vittnar om att deras barn tagit illa vid sig av att personalen fått sluta.

– Min dotter är helt förtvivlad. Hon grät och ville först inte gå hit på morgonen, säger Robert Pettersson.

– Min flicka är extra känslig och behöver sin trygghet. Nu vet vi inte hur det ska bli, säger Anne-Karin Jörgensen.

Föräldrarna är kritiska till bristen på information.

– Hur kan man göra så här mot barnen? De tar bort deras trygghet. Den slås sönder. Sedan undrar man ju också hur man kan agera så här som arbetsgivare, säger Rickard Carlson.

Enligt Stigbergsgårdens chef Katriina Hamrin ska de fyra under veckan placeras på andra förskolor inom Västerås stad. Varför det skett vill hon inte svara på.

– Förändringen som skett har skett i dialog med fackliga representanter. All information har skett i dag (läs: i går) till föräldrarna.

Ligger det några oegentligheter bakom det inträffade?

– Nej, det är en organisationsförändring. Det är en del i ett förändringsarbete för att uppnå en så bra arbetssituation som möjligt, säger Katriina Hamrin.

Men det har gått fort?

– Ja, mest för att gå vidare. Det är en åtgärd i ett förändringsarbete för att uppnå en hållbar situation.

Några av de berörda är medlemmar i Lärarförbundet. Där försökte man under gårdagen att få mer information om det som inträffat på Stigbergsgårdens förskola.

– Jag har mejlat till verksamhetschefen för att höra vad som är på gång. Någonting är galet, säger Ernst Lindqvist, vice ordförande i Lärarförbundet i Västerås.

Förskolechefen säger att det har skett i dialog med facket?

– Nej, det ska ha kallats till information, men det är ingen samverkan. Vi ska begära en förhandling. De får inte göra så här.

Ernst Lindqvist menar att det hela kan vara ett brott mot medbestämmandelagen.

– Har det skett som beskrivet då är det ett brott. Om man vill flytta personal måste man förhandla – och att kalla till information är inte samma sak.

I kväll, onsdag, ska det hållas ett möte för föräldrarna som har barn på de två avdelningarna.